Romanian English Russian

Ce aţi dori să ştiţi despre MoSEFF

Aici puteţi găsi răspunsuri la mai multe întrebări, care apar frecvent privitor la proiectul MoSEFF. Dacă nu puteţi găsi un răspuns la întrebarea Dvs., vă rugăm să contactaţi echipa MoSEFF.

Care este obiectivul MoSEFF?

Obiectivul MoSEFF constă în asigurarea faptului că instituţiile financiare locale sunt familiarizate cu evaluarea şi finanţarea eficienţei energetice şi cu proiectele mici de investire în energii regenerabile şi că inginerii locali efectuează expertiza tehnică, pentru a identifica şi pregăti, din punct de vedere tehnic, proiecte acceptabile la bancă. Ca rezultat, facilitatea presupune iniţierea auto-susţinerii pe piaţă pentru investirea în proiectele de eficienţă eneregtică din Republica Moldova.

Care proiecte sunt eligibile?

Vă rugăm să consultaţi secţiunile Eligibilitate şi Studiu de caz pentru exemple de proiecte eligibile.

Care sunt termenii şi condiţiile de obţinere a unui împrumut?

Pentru a beneficia de un credit o companie solicitantă trebuie să posede deja sau să fie dispusă să deschidă un cont bancar la o bancă parteneră MoSEFF, iar banca trebuie să accepte că compania este solvabilă pentru împrumutul în cauză. Din punct de vedere tehnic, investiţiile propuse în cadrul proiectului, trebuie să conducă la economii de energie suficiente pentru a rambursa împrumutul într-o perioadă acceptabilă.

 

Programul nu subvenţionează sau influenţează condiţiile de creditare impuse de băncile participante. În timp ce creditele sunt de aşteptat să fie competitive pe piaţa locală, condiţiile de împrumut sunt bazate pe standardul practic comercial, care reflectă o serie de aspecte ale relaţiei bancă-client, inclusiv solvabilitatea clientului şi riscul de investiţie.

 

Consultanţii MoSEFF lucrează cu băncile locale şi clienţii lor pentru a minimiza riscul şi pentru a dezvolta un proiect bun. Minimizarea riscului permite băncii să ofere o rată a dobânzii mai mică, reduce cantitatea de garanţii, sau oferă un împrumut mai mare, sau pe o durată mai lungă decât de obicei.

 

Pentru ca proiectele eligibile, să devină mai atractive din punct de vedere financiar, MoSEFF oferă granturi în valoare de 5–20% din suma totală a împrumutului, în dependenţă de tehnologia aplicată şi cantitatea de energie economisită.

Cum pot aplica pentru împrumutul şi grantul MoSEFF?

Există două modalităţi de aplicare pentru companii:

  • Completaţi un formular de cerere şi-l transmiteţi prin e-mail echipei MoSEFF, după care vom lua legătura cu Dvs. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultaţi secţiunea Aplică.
  • Ca alternativă, puteţi contacta direct una dintre băncile partenere MoSEFF. Aceasta este a doua opţiune, recomandată în cazul în care sunteţi deja un client al uneia dintre băncile partenere.

Care sunt băncile participante?

Pentru mai multe detalii va rugăm să consultaţi secţiunea: Despre MoSEFF

Nu suntem clienţi ai unei bănci partenere MoSEFF. De serviciile cărei bănci putem beneficia?

Dacă nu sunteţi un client al oricărei bănci, mai simplu şi mai rapid va fi să contactaţi direct echipa MoSEFF. Experţii noştri apoi vor face o evaluare preliminară a proiectului şi vor ajuta să faceţi legătură cu una din băncile participante.

Care este mărimea creditului?

Mărimea creditului oferit de MoSEFF este de la  25 mii până la 2 milioane de euro. Ca excepţie pot fi doar proiectele convingătoare aprobate de BERD.

Cum este calculată mărimea grantului?

Mărimea grantului se calculează ca procent din suma creditului principal. De exemplu, în cazul în care costul total al proiectului este de 500 000 euro şi Dvs. împrumutaţi şi folosiţi 400 000 euro şi proiectul este eligibil pentru un grant de 10%, grantul se calculează din suma de 400 000 de euro. Pentru a afla mai multe despre categoriile grantului şi tipurile de proiecte consultaţi secţiunea Eligibilitate.

Care tipuri de proiecte nu pot fi finanţate de MoSEFF?

Vă rugăm, să consultaţi secţiunea Eligibilitate, precum şi lista de excluderi şi referinţe BERD.

Sunt eligibile investiţiile în energiile regenerabile?

Energia eoliană, hidrocentralele mici, proiectele de energie electrică solară şi geotermală sunt eligibile pentru a fi susţinute de MoSEFF.

Sunt eligibile investiţiile greenfield?

MoSEFF este conceput pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a unităţilor industriale existente — nu este destinat investiţiilor greenfield. Singura excepţie la această regulă este dacă închideţi o unitate industrială existentă ineficientă şi construiţi una nouă, mai eficientă.

Elaborată de:

Finanţată de către Uniunea Europeană:

Băncile partenere curente:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Băncile partenere ale MoSEFF 1: