Romanian English Russian

Noutăţile MoSEFF

 

MoSEFF a finalizat alocarea fondurilor

31/03/2017

Facilitatea MoSEFF II, cu un volum de 22 milioane EUR, a fost alocată complet către solicitanți către sfârșitul lunii februarie 2017. Prin urmare, acceptarea noilor solicitări a fost sistată în martie 2017. Echipa MoSEFF mulțumește tuturor companiilor din R. Moldova și băncilor partenere ale facilității pentru cooperarea impresionantă și eforturile depuse pentru a trans-forma facilitatea MoSEFF într-un succes.

De la lansarea facilității în 2010, echipa MoSEFF a procesat și a analizat cca 600 solicitări, dintre care 350 au fost ulterior evaluate în mai multe detalii. Băncile partenere ale MoSEFF au finanțat 181 proiecte în diferite regiuni ale țării. 

MoSEFF a participat la inaugurarea Centrului de Informare pentru Energie Sustenabilă

15/04/2016

Echipa MoSEFF a participat la inaugurarea Centrului de Informare pentru Energie Sustenabilă (CIES), care a avut loc în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, la data de 15 aprilie 2016.
Dl. Alexandre Darras - Manager  de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, împreuna cu  Dl. Adrian Twomey - Conducător de echipa al proiectului INOGATE, Dl. Valeriu Triboi – Viceministru al Economiei și Mihail Stratan - directorul Agenției pentru Eficiență Energetică au  participat la evenimentul de lansare a centrului.

CIES a fost deschis cu sprijinul Comisiei Europene și a proiectului INOGATE și are ca scop de a informa consumatorii casnici, instituțiile publice, sectorul privat, profesioniștii, mediul academic, studenții, elevii și mass-media din Republica Moldova despre consumul eficient de energie, tehnologiile performante existente pe piața locală, precum și de a oferi sfaturi utile ale experților din domeniu.

Echipa MoSEFF la expoziţia Moldenergy 2016

18/03/2016

Vineri, 18 martie 2016, echipa MoSEFF a organizat un seminar împreună cu reprezentanţii băncii partenere locale – Mobiasbanca – şi reprezentanţii Echipei de Suport a Micului Business a BERD (SMB) în cadrul expoziţiei Moldenergy.

Echipa MoSEFF a oferit informaţii utile cu privire la procedura de aplicare la posibilităţile de finanţare ale MoSEFF, precum şi explicaţii privind raportul de progres al MoSEFF companiilor private locale care doresc să utilizeze surse de energie regenerabile şi să implementeze măsuri de eficienţă energetică.

În cadrul seminarului au avut loc multe discuţii în cadrul cărora experţii MoSEFF au răspuns la întrebările participanţilor cu privire la colectoarele solare, proiectele de biomasă, producerea energiei electrice pe bază de panouri fotovoltaice pentru consumul de energie electrică proprie,  şi finanţarea retroactivă.

MoSEFF la Business Forumul ”Eficienţa Energetică”

17/03/2016

La data de 17 Martie, a avut loc Business Forumul ”Eficienţa Energetică”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană, în parteneriat cu ITA (Italian Trade Agency) şi AEE (Agenţia pentru Eficienţa Energetică), sub patronajul Ambasadei Italiei la Chişinău. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Expoziţiei Internaţionale „Moldenergy”, organizată anual la Moldexpo.
Evenimentul a fost deschis de către  dl. Mihail Stratan,  director AEE, care ulterior a şi moderat evenimentul. 
Preşedintele CCIMD, Mauro Salvatori şi Excelenţa Sa, domnul Enrico Nunziata, Ambasadorul  Italiei în Moldova, au salutat participanţii la forum şi au accentuat importanţa acestui eveniment atât pentru reprezentaţii domeniului energetic din Moldova, cât şi pentru investitorii din Italia.
La eveniment au fost prezentate informaţii oficiale cu privire la normele tehnice şi  tarifele legate de producţia de energie regenerabilă şi oportunitatea de finanţare a proiectelor de eficienţă energetică,  unde au participat agenţii, precum ANRE (Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică), AITT (Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic), FEE (Fondul pentru Eficienţă Energetică), printre care şi expertul  MoSEFF, dr. Alexandru Bologa, care a vorbit despre linia de finanţare, a explicat care este scopul programului şi cum derulează întregul proces: de la depunerea actelor până la aprobarea grantului.

Participarea MoSEFF la atelierul de lucru ”Credite accesibile cu garanții financiare”

04/02/2016

Joi, 4 februarie, în incinta Centrului expozițional „MOLDEXPO”, a avut loc atelierul de lucru cu genericul ”Credite accesibile cu garanții financiare”, organizat de către organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Scopul principal  al evenimentului a fost informarea publicului cu privire la contribuția și impactul Fondului de Garantare a Creditelor la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Atelierul a fost deschis de directorul general al ODIMM, Iulia IABANJI, şi Vice-ministrul Economiei, Vitalie IURCU, care, la rândul său, a vorbit despre importanţa Fondului de garantare a creditelor pentru companiile din Republica Moldova.
La eveniment au participat reprezentanți din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, băncilor comerciale, precum și alţi reprezentanți ai diferitor programe de finanţare active în Republica Moldova, printre care şi MoSEFF.

Seminarul MoSEFF organizat în clădirea Hotelului Vila Verde (orașul Ungheni) - una dintre cele mai bune istorii de succes

15/12/2015

La 15 decembrie 2015, echipa MoSEFF a organizat un seminar în orașul Ungheni, în clădirea reabilitată a Hotelului Vila Verde, una dintre cele mai bune istorii de succes ale proiectelor MoSEFF. Seminarul a inclus o prezentare generală a conceptului de eficiență energetică și de energie regenerabilă și a bunelor practici, cu accent pe reabilitarea clădirilor, înlocuirea echipamentelor tehnologice vechi, renovare echipamentelor de brutărie, utilaje agricole, cazane pe biomasă, sisteme de iluminat, etc. În cadrul seminarului au fost furnizate informații detaliate despre procedura de solicitare a finanțării MoSEFF și explicații cu privire la raportul de progres al MoSEFF, obiectivele atinse, precum și informațiile cu privire la oportunitățile de retro finanțare a proiectelor implementate cu succes.

 

La seminar au participat reprezentanți ai băncii partenere - Mobiasbanca Groupe Société Générale și reprezentanți ai Agenției de Eficiență Energetică - (AEE). Banca parteneră a făcut o prezentare cu privire la condițiile de împrumut MoSEFF, iar AEE a venit cu informații privind dezvoltarea EE a Moldovei până în 2030.
Toți participanții au avut posibilitatea de a obține informații detaliate cu privire la proiectele de energie regenerabilă și eficiență energetică, a discuta diferite aspecte de finanțare și implementare a proiectelor și de a obține răspunsuri la diferite întrebări.

Echipa MoSEFF a participat la săptămâna Eco-Energetică

01/12/2015

La data de 01 decembrie 2015, la Chişinău a avut loc deschiderea săptămânii Eco-Energetică. Evenimentul a început cu Târgul Ideilor Eco-Responsabile, la care au fost prezentate în fața potențialilor investitori o serie de proiecte în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor regenerabile de energie. La eveniment au participat reprezentanți oficiali din sectorul energetic, membrii Guvernului Republicii Moldova și ai Instituţiilor financiare, etc. 
În cadrul evenimentului echipa MoSEFF a făcut o prezentare privind facilităţile de finanţare a proiectelor de EE și RE, a explicat care este scopul programului şi cum derulează întregul proces: de la depunerea actelor până la aprobarea grantului.

 

Participarea la acest eveniment a fost o ocazie pentru participanți de a discuta problemele stringente din domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile.

Colaborarea MoSEFF cu AEE

16/10/2015

Săptămâna trecută echipa MoSEFF s-a întâlnit cu reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) și echipa AF-Mercados care sprijină AEE în generalizarea informațiilor colectate cu privire la eficiența energetică, analiza şi estimarea acestora.
Scopul întâlnirii a fost de a discuta activitatea MoSEFF, rezultatele și informațiile statistice cu privire la proiectele implementate.
Întâlnirea a avut loc în oficiul MoSEFF și pe parcursul acesteia au fost discutate o mulțime de subiecte despre activitatea curentă și colaborare între MoSEFF și AEE.
La sfârșitul întâlnirii echipa AF-Mercados și reprezentanţii AEE au mulțumit echipei MoSEFF pentru o discuție deschisă și plăcută, și au făcut o fotografie comună.

 

Seminarul MoSEFF în cadrul expoziţiei B2B Expo 2015

02/10/2015

La data de 2 octombrie 2015 Linia de creditare MoSEFF a organizat prezentarea facilităţilor de finanţare în cadrul expoziţiei B2B Expo 2015. La seminarul MoSEFF au participat reprezentanţi ai băncii partenere - Mobiasbanca Groupe Societe Generale  cu o prezentare privind condiţiile de împrumut din resursele MoSEFF, precum şi reprezentanţi ai Echipei de Susţinere a Micului Business al BERD - (SMB).

 

Expertul MoSEFF a făcut o prezentare amplă a facilităţii de finanţare, a explicat care este scopul programului şi cum derulează întregul proces: de la depunerea actelor până la aprobarea grantului.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Participanţii au  adresat un șir de întrebări cu privire la posibilităţile de finanţare a instalaţiilor fotovoltaice, a sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii, avantajele utilizării cazanelor pe biomasă şi multe alte întrebări care nu au fost lăsate fără răspuns.

MoSEFF la Forumul de eficienţa energetică din Soroca

30/09/2015 

Reprezentantul echipei MoSEFF a participat cu o relatare despre  oportunitățile de finanțarea a proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă la Forumul raional de Eficiență Energetică în sprijinul consumatorilor finali, din 30 septembrie 2015,  organizat de către  Consiliului Raional Soroca și compania EcoWatt.

 

La eveniment au participat reprezentanți ai: Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii ODIMM, Filiala din Soroca a Moldincombank și reprezentanții a peste 40 de companii din nordul republicii Moldova.
Obiectivul forumului a constat  în informarea despre  oportunităţile reale de implementare a proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă şi relatarea despre istoriile de succes ale companiilor  din țară.

 

Participarea la acest eveniment a fost o ocazie pentru întreprinderile mici și mijlocii de a discuta problemele stringente din domeniul eficienţei energetice.

O întreprindere avicolă și-a instalat o nouă linie tehnologică

FLORENI SA este o întreprindere avicolă care deține crescătorii de păsări în satele Floreni și Țînțăreni, raionul Anenii Noi, Republica Moldova. Întreprinderea este unul din liderii în producerea și comercializarea cărnii de pasăre pe piața moldovenească.
Întreprinderea a fost înființată în 1972 în baza unei crescătorii de păsări vechi de tip colhoz din Floreni, în apropierea crescătoriei de păsări de stat existente.
Întreprinderea recunoaște eficiența energetică ca fiind o strategie viabilă de reducere a cheltuielilor, lucru care va spori competitivitatea sa. FLORENI SA a depus dosarul în vederea obținerii unui împrumut MoSEFF pentru mai multe proiecte și toate au fost implementate cu succes.
Unul din aceste proiecte a constat în procurarea unei noi linii tehnologice pentru producerea furajelor combinate.
Noul echipament a fost instalat în incinta fabricii din satul Floreni, raionul Anenii Noi, cu scopul de a produce furaj combinat pentru consumul intern al întreprinderii. Obiectivele vizează obținerea unor cheltuieli de producție mai mici datorate reducerii consumului de energie și a pierderilor de producție, comparativ cu echipamentul vechi deținut de FLORENI SA, precum și o calitate mai înaltă a produselor finale.
Datorită împrumutului MoSEFF, FLORENI SA economisește 35% din energia electrică consumată și reduce emisiile sale de carbon cu 27% pe an.

O companie agricolă a  înlocuit cu succes vechea combină

Dealul Ochiulbean este o companie agricolă înființată în 1998 în satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Compania cultivă o varietate de produse agricole, cum ar fi grâu, floarea soarelui şi soia pe o suprafaţă de aproximativ 1.245 ha şi deţine un parc de tractoare și combine agricole.

Cu ajutorul unui împrumut MoSEFF, compania a implementat un proiect de eficiență energetică, care constă în  procurarea utilajelor agricole. Vechea combină agricolă de tip ACROS 530, cu un consum specific mediu de motorină de aproximativ 20  l / ha, a fost înlocuită cu o combină nouă - JOHN DEERE W650 Hill Master - cu un consum mediu de motorină de aproximativ 12  l / ha.

 

Datorită noului echipament, compania economisește 39% de carburanţi și reduce emisiile de carbon cu 49,4 tone pe an. Proiectul a fost 100% finanțat prin creditul MoSEFF și este eligibil pentru o componentă de grant de 20% din suma creditului.

Ediţia a doua a Săptămânii Europene a Energiei Durabile in Moldova

15-21/06/2015

Echipa MoSEFF  a participat la cea de-a doua ediţie a Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW: European Union Sustainable Energy Week) desfăşurată la Chişinău, în perioada 15-21 iunie, la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

 

La ceremonia de deschidere, care a avut loc  în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt au participat ministrul adjunct al Economiei, Tudor Copaci, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică și alţii.

Evenimentul a reunit sute de organizații și beneficiarii lor, și a inclus un program de promovare a soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Scopul acestor evenimente a fost de a răspândi cele mai bune practici și de a inspira idei noi pentru dezvoltarea unui mediu mai durabil.

Pe parcursul întregii săptămâni au fost organizate workshop-uri, seminare și standuri la care echipa MoSEFF a participat activ cu prezentări, materialelor informative și istorii de succes ale proiectelor implementate.

  

Participarea MoSEFF la Conferința Internaționala: “Mediul și schimbarea climei – de la viziune la acțiune”

 05/06/2015

La data de 5 iunie, Ministerul Mediului, în comun cu Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova și cu partenerii de dezvoltare (Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Guvernul Suedez,  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Facilitatea Globală de Mediu, Asociaţia Naţională din Republica Moldova pentru deşeuri solide “Moldswa”), a organizat Conferința internațională științifico-practică cu genericul „Mediul și schimbarea climei – de la viziune la acțiune”.

 

La Conferință au fost prezenți peste 400 de reprezentanți ai structurilor guvernamentale din RM, mediului academic, instituțiilor de învățământ, mediului de afaceri, autorităților publice locale, ONG-urilor de mediu, ai ambasadelor cu sediul în Republica Moldova.

Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în cadrul a cinci ateliere tematice cu privire la schimbările climatice, eficienţa energetică, managementul deşeurilor, protecţia şi conservarea resurselor naturale, educaţia ecologică.

Echipa noastră a participat la unul  din atelierele menționate şi a oferit informații despre procedurile de aplicare și posibilităţile de finanțare pentru proiectele de eficiență energetică și energii regenerabile. Pe parcursul seminarului  au  fost comunicate informaţiile spre proiectele implementate cu succes, precum și proiectele în curs de desfășurare.

Informații adiționale despre conferință găsiți aici

Participarea MoSEFF la “Orăşelul European”

10/05/2015

Duminică, 10 mai, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, Delegațiile UE în Moldova au deschis evenimentul „Orăşelul  European” dedicat Zilei Europei.
La eveniment au participat Președintele Republicii Moldova - Nicolae Timofti, Prim-ministrul Chiril Gaburici, Șeful Delegației UE în Moldova - Pirkka Tapiola, primarul capitalei  - Dorin Chirtoacă și alți oficiali.
Au fost prezenti la eveniment reprezentanti  ai 19 ambasade care şi-au reprezentat țările lor și 36 de programe care au furnizat informații despre proiectele în curs de desfășurare în Republica Moldova.
Vizitatorii au avut posibilitatea de a interacționa,  participa la jocuri şi învăţa mai multe despre o gamă variată de proiecte finanțate de UE şi agențiile Națiunilor Unite în Republica Moldova.

 

Echipa MoSEFF a participat la acest eveniment împreună cu colegii de la BERD - Echipa de Susținere a Micului Business care a oferit informații despre oportunitățile de finanțare ale companiilor din Moldova.

Colizei Vechi a instalat cu succes un sistem fotovoltaic de 100 kW

Compania care se ocupa cu tăierea pietrelor naturale Colizei Vechi a implementat cu succes un proiect fotovoltaic de 100 kW. Sistemul fotovoltaic a fost instalat pe acoperișul clădirii și generează energie electrica pentru procesul de lucru si în rețeaua publică. Instalând un parc solar cu 469 module monocristaline compania  va obține anual aprox. 126 MWh de energie electrica.
Prin punerea în aplicare a acestui proiect compania Colizei Vechi va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu aprox. 87 de tone anual.

 

Proiectul este o soluție minunată pentru reducerea costurilor de operare a companiei si păstrarea competitivității pe termen lung pe piața locală. Proiectul a fost finanțat în întregime de MoSEFF și este eligibil pentru componenta de grant de 20% din suma creditului.

Fabrica de ferestre  își reduce consumul de energie

Fondată în 2008, CND-Construct este unul dintre cei mai mari producători de ferestre din PVC din orașul Balti.  Oferind calitate înaltă și prețuri rezonabile pentru produsele sale, compania este bine cunoscută în partea centrală și de nord a Republicii Moldova.
Cu ajutorul finanțării MoSEFF, compania şi-a schimbat echipamentul tehnologic.
CND-Construct a înlocuit vechea mașină de tăiat cu o singură lamă cu o mașină nouă automată cu control digital dotată cu două lame, de tip AC1040, cu puterea nominală de 3,4 kW. Deoarece noua mașină este echipată cu un ferăstrău dublu și poate tăia profilul în straturi duble, fiecare fereastră necesită, în medie, circa 4,5 cicluri de tăiere. O altă investiție a constat în schimbarea echipamentului de sudare vechi cu  unul dotat  cu două capete și posibilitatea ajustării unghiurilor, tip MA2010, cu un consum specific de energie mai mic și o calitate de sudare mai bună. Acesta are puterea nominală de 4,0 kW.

 

De asemenea, compania a înlocuit o serie de alte echipamente pentru fabricarea ferestrelor  din PVC și aluminiu. Noul echipament a contribuit la reducerea semnificativă a consumului de energie electrică, o reducere ulterioară a costurilor de energie și  îmbunătățirea finală a calității produselor. Proiectul a fost finanțat 100% prin intermediul MoSEFF și este eligibil pentru o componentă de grant de 10% din suma creditului.

Seminarul MoSEFF în cadrul expoziţiei Moldenergy

18/03/2015

La seminarul MoSEFF din 18 martie 2015 din cadrul expoziţiei Moldenergy au participat atât experţii MoSEFF, cât şi reprezentanţi ai băncii partenere - Mobiasbanca, precum şi reprezentanţi ai  Echipei de Susţinere a Micului Business al BERD - (SMB).

Participanții la seminar au aflat despre diferite tipuri de finanțare a proiectelor: atât din partea programelor (BERD), cât și din partea băncii partenere MoSEFF - Mobiasbancă (MBSG).
Experții tehnici MoSEFF au prezentat exemple reale de proiecte de eficienţă energetică și energii regenerabile, implementate în Republica Moldova de către companii private, și au răspuns la numeroase întrebări ale participanților.

Reprezentanții Mobiasbancă au relatat despre condițiile de creditare și procedura de înregistrare pentru astfel de proiecte, au răspuns la întrebările adresate de către public cu privire la rata dobânzii la creditele MoSEFF, oportunități de retro finanţare, etc.

Reprezentanţii Echipei de Susţinere a Micului Business au relatat despre colaborarea celor două programe BERD în Moldova (MoSEFF şi SMB). Ei au prezentat, de asemenea, exemple de proiecte ale companiilor private care au beneficiat de serviciile de consultanţă ale SMB, inclusiv  dezvoltarea planurilor de afaceri implementate cu finanţarea  MoSEFF.

 

Un interes major a fost manifestat privind obţinerea finanțării pentru întreprinderile mixte, oportunitatea de a primi credite MoSEFF pentru  mai multe proiecte din partea unei întreprinderi, proiecte de biomasă și implementarea lor, producerea energiei electrice în baza panourilor fotovoltaice pentru consum propriu și livrarea energiei electrice în rețea, finanțarea retroactivă, etc.

MoSEFF a partcipat la cursul de Instruire pentru ingineri și consultanți în eficiența energetic

27/02/2015

In perioada de 23-27 februarie  Echipa de Susținere a Micului Business a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a organizat Cursul de Instruire pentru ingineri și consultanți în eficiența energetică ”Eficiența energetica în sectorul industrial” .

La cursul condus de trei experți din cadrul companiei LDK Consultants Engineers and Planners, au participat  ingineri care au dorit sa-si imbunatateasca cunostintele in domeniul eficienței energice în sectorul industrial.

La finele cursului participantii au avut prilejul de a afla mai multe detailii despre institutiile din domeniul eficientei energetic din tara si despre faclitatile de finantare oferite de catre MoSEFF.

Expertii tehnici MoSEFF  au raspuns la intrebari privitor la durata evaluării tehnice şi de elaborare a rapoartelor  MoSEFF şi deasemeni au oferit participanţilor sfaturi practice privind alegerea echipamentelor.


Ceremonia Moldova Eco-Energetica 2014

05/12/2014

Cele mai bune 14 iniţiative în domeniul energiei regenerabile şi a eficienţei energetice, precum şi cele mai bune 5 companii dezvoltatoare de tehnologii eco-responsabile au fost premiate vineri, 5 decembrie 2014, în cadrul celei de a patra ediţii a Ceremoniei Moldova Eco-energetică.

Moldova Eco-energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile. În acest an, evenimentul a fost organizat la Teatrul de Operă şi Balet, de către Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, la iniţiativa şi în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-fondat şi implementat de PNUD Moldova.

Peste 50 de proiecte, printre care se numără câteva proiecte finanţate de MoSEFF, au fost depuse pentru participare la evenimentul menţionat, cele mai multe concurând pentru categoriile de Cel mai Bun Proiect în Energia Solară, Geotermală şi Bioenergie.

Premiul pentru cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică din Sectorul de Producţie a fost câştigat de compania Agromaxer din satul Oniţcani, raionul Criuleni, care deţine o seră ecologică. Această companie a obţinut un împrumut MoSEFF şi a instalat două cazane pe biomasă, cu o putere de 2,6 MW, şi a obţinut o reducere a emisiilor de CO2 cu 2.600 de tone pe an.

Premiul pentru cel mai bun Proiect de Energie Solară (producerea energiei termice) a fost acordat Centrului de Reabilitare Tony Hawks care a instalat un sistem solar pentru producerea apei calde şi încălzirea clădirii, împreună cu cazane pe gaz natural. Echipa MoSEFF a contribuit, de asemenea, cu auditul energetic pentru acest Centru. Scopul a fost de a identifica şi realiza o serie de măsuri pentru alimentarea cu energie termică.

La ceremonie au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova şi autorităţi, instituţii internaţionale şi comunitatea diplomatică, BERD, companii locale, precum şi reprezentanţi ai Programelor de Eficienţă Energetică, inclusiv MoSEFF.

MOBILE a instalat un sistem solar de încălzire a apei

MOBILE SRL este o companie producătoare de articole vestimentare, înfiinţată în 1994, cu scopul de a deservi cu amănuntul piaţa locală de îmbrăcăminte. Începând cu anul 2006, MOBILE a devenit un producător şi exportator semnificativ de articole de îmbrăcăminte livrate la preţuri competitive, de calitate înaltă şi fiabile într-un număr mai mare de ţări ale UE.

Pentru a contribui la producţia de apă caldă, compania a instalat un sistem solar de încălzire a apei, care include 8 colectoare solare cu tuburi vidate, de tipul SCM/58/1800-15 cu o suprafaţă totală de 15,8 m2. Colectoarele solare propuse au un coeficient scăzut de pierdere de 0,8 W / (m2 * K) și un randament  de 71,7%.

Sistemul solar va permite companiei să economisească până la 70% din cheltuielile pentru producerea de apă caldă.

Centrul comercial BASM a implementat un proiect fotovoltaic

În 2014 centru comercial BASM din oraşul Bălți a instalat pe acoperiș un sistem fotovoltaic de 30 kW care cuprinde 125 de panouri solare. Instalaţia fotovoltaică va genera anual aproximativ 44 MWh de energie electrică  și va reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 30 de tone anual.

Proiectul a fost 100% finanțat din împrumutul MoSEFF și este eligibil pentru o componentă de grant de 20% din suma creditului.

MoSEFF a participat la lucrările celui de al III-lea Forum Economic Internațional „Investiții în Găgăuzia - vector de dezvoltare”

31/10/2014

Scopul organizării celui de al III-lea Forum Economic Internațional „Investiții în Găgăuzia - vector de dezvoltare” a fost promovarea imaginii autonomiei și prezentarea oportunităților de investiții / proiecte de investiții în UTA Găgăuzia (Gagauz Yeri), discutarea posibilelor direcții pentru dezvoltarea economică viitoare.
Programul s-a desfăşurat în decurs de două zile: 31 octombrie - 1 noiembrie 2014.

Evenimentul a avut ca scop îmbunătățirea climatului de investiții și încurajarea în continuare a fluxului de investiții interne și externe în economia autonomiei, formarea și promovarea imaginii Găgăuziei (Gagauz Yeri), atât în țară cât și în străinătate. În total, au fost prezentate 25 de propuneri de proiecte de investiții potențiale.

 

La forum au participat 215 de persoane din 14 țări: Republica Moldova, Republica Turcia, Federația Rusă (Moscova, Sankt-Petersburg, Regiunea Nijni Novgorod, regiunea Pskov, regiunea Briansk, Republica Adygea), Ucraina, Polonia, Bulgaria, România, Estonia, Italia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Germania, Noua Zeelandă, Cipru.

În timpul prezentărilor, experții MoSEFF au oferit informații cu privire la procedurile de aplicare și posibilităţile de finanțare pentru proiectele de eficiență energetică și conservare a energiei, precum și proiecte legate de energia obţinută din surse regenerabile pentru întreprinderile mici și mijlocii, și, de asemenea, au participat la discuții cu privire la problemele care determină dezvoltarea mediului de afaceri în Republica Moldova.
Mai multe informații le puteţi găsi aici

Participarea MoSEFF la evenimentul din Oniţcani

28/10/2014

Compania Agromaxer, căreia îi aparţine sera ecologică de la Oniţcani,  raionul Criuleni, a fost gazda evenimentului de lansare a 2 concursuri noi ale Agenției de Eficienţă Energetică: Concursul de premiere a companiilor eco-responsabile ce promovează tehnologii inovative şi eficiente şi Târgul de finanţare a ideilor de proiecte eco-responsabile în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Sera de la Oniţcani  are o suprafaţă de 2 hectare şi a fost dată la cheie în 2012, tot atunci venind pe piaţa din R. Moldova cu prima roadă de legume crescute în sol protejat fără pauze sezoniere. Energia termică este asigurată de o centrală autonomă, cu o putere de 2,6 MW, dotată cu 2 cazane de ardere a biocombustibilului solid sub formă de peleţi. Încălzirea pe biomasă asigură securitatea energetică şi, astfel, siguranţa afacerii. În plus, folosirea surselor de energie regenerabilă permite economisirea anuală a circa 2,7 milioane de lei (80% reducere în comparaţie cu consumul de gaze naturale). Cazanele pe biomasă contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 2.600 tone pe an și au fost finanţate prin intermediul creditului MoSEFF.

La acest eveniment a fost prezent reprezentatul echipei MoSEFF care a răspuns la multiplele întrebări ale participanţilor.

MoSEFF a participat la Festivalul Agriculturii din Criuleni

18/10/2014

Sîmbătă, la data de 18 octombrie 2014, în orăşelul Criuleni a avut loc “Festivalul Agriculturii Performante în Zona Sistemului de Irigare Centralizat Criuleni”. Pe lîngă oficiali  la eveniment au participat  producătorii agricoli locali, furnizorii de echipamente și servicii în agricultură, comercianții de material săditor, exportatorii,– creând astfel o platformă largă pentru interacțiunea directă între toate părțile implicate.
La acest eveniment au participat experţii MoSEFF care pe parcursul festivalului au prezentat informații relevante cu privire la procedurile de aplicare şi posibilităţile de finanţare a proiectelor de Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru întreprinderile din Moldova.

 JLC a instalat cu succes două cazane de abur de 4,5 t/oră fiecare

JLC, cea mai mare fabrică de prelucrare a produselor lactate din Republica Moldova, a instalat cu succes două cazane de abur  în fabrica sa de lactate din Chişinău. Compania a aplicat la MoSEFF pentru a finanţa înlocuirea cazanelor sale vechi de abur DE-4/14 şi DE-6.5/14, cu scopul de a spori eficienţa şi fiabilitatea producţiei de abur. Noile cazane de abur sunt de tip CLAYTON SEG-304-3, cu o putere termică de 2 943 kW fiecare şi o productivitate a aburului de circa 4,5 t/oră pe unitate. Generatorul de abur Clayton are un design modular şi este asamblat pe un cadru de bază. Cazanele sunt echipate cu arzătoare pe gaz cu o eficienţă înaltă, precum şi sisteme de siguranţă pentru gaz natural şi flacără, separator de abur izolat cu randament ridicat, panou de control şi toate supapele şi instrumentele necesare. Cazanele de abur constau dintr-un vaporizator elicoidal, cu caracteristici înalte de transfer de caldura pentru producerea aburului, care permite cicluri scurte de pornire/oprire şi economiseşte cantităţi semnificative de combustibil, în special în moduri de operare fluctuante, aşa cum este tipic pentru JLC. Deoarece cazanele compacte au fost montate aproape de clădirea de producţie, aproximativ 327 m din conducta veche de distribuţie a aburului a fost scoasă din funcţiune, evitând pierderile semnificative de distribuţie.  

 

Efectele de economisire pentru JLC rezultă într-o reducere de 21% a consumului de gaze naturale şi o reducerea de 49% a consumului de energie electrică legate de cazan. Perioada de rambursare a investiţiei de aproximativ 510.000 de euro este de 4.2 ani. Proiectul a fost finanţat 100% printr-un împrumut MoSEFF.

Participarea MoSEFF la primul Festival al Agriculturii

27/09/2014

Pe 27 septembrie 2014, în contextul Proiectului de Reabilitare a Sistemelor de Irigare Centralizată (CIS), ACED a conceptualizat și a desfășurat cu succes un nou gen de festival pentru agricultori.

Festivalul a inclus un atelier de lucru privind cerințele de calitate ale pieţii UE, oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, și programele de finanțare în agricultura de valoare înaltă.

Participanții la acest eveniment au avut posibilitatea de a afla informaţii detaliate privind proiectele de eficiență energetică și energii regenerabile și a primi informații de la specialiștii echipei MoSEFF.

Experţii MoSEFF împreună cu directorul ACED (James Herne)

Seminarul MoSEFF pentru membrii colaborarii Economice Moldo-Germane

11/09/2014

La data de 11 septembrie 2014, echipa MoSEFF a organizat  un seminar pentru membrii Colaborarii Economice Moldo-Germane şi Camera de Comert şi Industrie Moldo-Franceza, in incinta cladirii Sky Tower.
Obiectivele acestui seminar  au fost de a informa publicul despre oportunitatile de finantare şi realizare a proiectelor de eficiență energetică și energii regenerabile in cadrul proiectului MoSEFF.
La acest seminar au fost prezenţi agenţi economici, institutii, ONGeuri care au participat activ la disicutii.

Expertii tehnici MoSEFF  au raspuns la intrebarile participanţilor privind alegerea echipamentelor, durata evaluării tehnice şi de elaborare a rapoartelor  MoSEFF, disponibilitatea de finanţare pentru achiziţionarea utilajelor agricole, perioada de recuperare a instalatiilor fotovoltaice, avantajele instalării sistemelor de iluminat cu LED-uri, specificul utilizării instalaţiilor cu biogaz şi alte intrebari.

Lansarea unei noi linii de producere a sucurilor concentrate din mere, vișine și struguri la Orhei

13/08/2014

La filial din Orhei a companiei SA Orhei-Vit a fost lansata o noua linie pentru producerea sucurilor concentrate.
Noua linie de producere este modernă și unică în Republica Moldova. Tehnica a fost procurată de la compania elvețiană „Bucher-Unipektin", lider mondial în producerea utilajelor industriale. Linia are o capacitate de producție de 500 de tone de fructe pe zi.

 

Potrivit Președintelui consiliului S.A.  „Orhei-Vit", Alexandr Bilinkis, funcționarea liniei noi va contribui la crearea locurilor de muncă, la sporirea exportului și, respectiv,  a contribuțiilor în bugetul local și național.  „Această linie va contribui la diminuarea pierderii recoltei agricultorilor", a mai menționat el.
Cea mai mare parte a produselor fabricate la „Orhei-Vit" sunt exportate în Uniunea Europeană: Germania, Austria și Polonia. Pe parcursul anului curent, „Orhei-Vit" a investit cinci milioane de euro în modernizarea întreprinderii.
Proiectul a fost implementat în colaborare cu Linia de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova ( MoSEFF) a BERD.

Primul forum Naţional Bioenergetica in Republica Moldova

18/07/2014

Primul forum naţional al producătorilor de brichete şi pelete din Moldova si al utilizatorilor de energiei din biomasă s-a desfăşurat, la data de 18 iulie, la Chişinău cu sprijinul Delegaţiei Uniunii Europene.
Forumul Național ”Bioenergetica Republicii Moldova” a avut ca scop crearea unei platforme durabile de discuții, identificarea soluțiilor pentru problemele identificate în sector, asigurarea calităţii biocombustibilului produs local şi promovarea utilizării energiei din biomasă în sectoarele economiei naționale.
Potrivit viceministrului Economiei, Tudor Copaci, Republica Moldova este dependentă în proporţie de 95% de importurile de energie. Reducerea acestei dependenţe şi sporirea securităţii energetice a ţării este una dintre priorităţile-cheie ale autorităţilor naţionale.
Înprezent, în R. Moldova sunt în registraţi peste 100 de producători de brichete şi pelete, ce furnizează biocombustibil la peste 170 de şcoli, grădiniţe, primării, centre comunitare racordate la sisteme de încălzire pe biomasă; sectorului privat şi gospodăriilor casnice.
La acest eveniment organizat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”  au fost prezenti si reprezentantii echipei MoSEFF cu materiale informative care au atras interesul particpantilor la forum.

AutoMar a finalizat instalarea sistemului fotovoltaic

Compania AutoMar este o companie mica in posesia căreia se afla o stație de alimentare cu combustibil si o spălătorie de  mașini. Prin intermediul proiectului MoSEFF compania a beneficiat de un credit pentru procurarea instalație fotovoltaica cu o putere  instalată de 30 kW si de o componenta de grant după darea în exploatare. Proiectul cuprinde 120 panouri fotovoltaice montate si amplasate pe suprafața acoperișului. Instalația fotovoltaica va genera anual aproximativ 43 MWh energie electrica si va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 30 tone anual. Acest sistem fotovoltaic este al 8 in republica, instalat prin intermediul  liniei de finanțare MoSEFF.

 

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova

23/06/2014

Luni, 23 iunie 2014, în Moldova a fost lansată în premieră Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW). În cadrul acesteia vor avea loc un şir de evenimente, nu doar în municipiul Chişinău, dar şi la Bălţi şi Orhei.

La evenimentul de inaugurare a participat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și oficiali din cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău.  Zilele Energiei se desfășoară în mai multe țări, ca urmare a inițiativei Comisiei Europene.

Pe parcursul întregii săptămâni sunt planificate un șir de evenimente ce constau în acțiuni de promovare a soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Scopul acestor evenimente este de a răspândi cele mai bune practici și de a inspira idei noi pentru dezvoltarea unui mediu mai durabil.

Cu acest prilej, canalul RTR Moldova a avut ca invitat de onoare pe Doamna Julia Otto,Director Oficiul Regional BERD Moldova,care a relatat despre facilitățile de finanțare BERD în Moldova în domeniul eficienței energetice. (vezi video)

Conferința internațională a investitorilor Moldova - UE

12/06/2014

Lucrările celui mai important eveniment investițional al anului, „Moldova Business Week 2014”, s-au finalizat la 12 iunie curent prin Conferința investițională Republica Moldova – Uniunea Europeană, ce a reunit înalți oficiali europeni, printre care și Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, membri ai Guvernului și reprezentanți ai mediului privat, care au discutat în detaliu despre Acordul de Asociere cu UE, inclusiv despre crearea ZLSAC și impactul integrării economice pentru mediul de afaceri și cel investițional din R. Moldova.

Participanții la acest eveniment au avut posibilitatea de a afla informaţii detaliate privind proiectele de eficiență energetică și energii regenerabile și a primi informații printate de la specialiștii echipei MoSEFF.

 

Mai multe detalii aici

Participarea echipei MoSEFF la workshop

20/05/2014

La data de 20 mai 2014, echipa MoSEFF a participat la atelierul de lucru “Transfer de cunoştinţe (know-how) pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina”. 

În cadrul atelierului au fost discutate obiectivele-cheie,precum acordarea asistenţei necesare factorilor interesaţi din 3 ţări beneficiare care depun eforturi să dezvolte capacităţile analitice şi de promovare a politicilor prin deschiderea noilor canale de comunicare cu întreprinderile mici şi mijlocii şi organizaţiile neguvernamentale din 4 ţări Visegrad: Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia (ţările V-4) şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE). Acest efort are menirea să faciliteze transferul de cunoştinţe şi să creeze o platformă permanentă pentru cooperarea durabilă astfel încât aceasta să aducă întreprinderile mici şi mijlocii din ţările beneficiare mai aproape de standardele europene, piaţa UE şi oportunităţile de afaceri.

 

Echipa MoSEFF a prezentat informații referitoare la  procedurile de aplicare şi posibilităţile de finanţare a proiectelor de Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru IMM-uri și a participat în dezbaterile privind aspectele care impulsionează dezvoltarea întreprinderilor din Moldova.

Participarea echipei MoSEFF la Ziua Europei

10/05/2014 

Sâmbătă, 10 mai 2014, autoritățile moldovenești au sărbătorit Ziua Europei. Sute de persoane interesate să învețe mai multe despre Uniunea Europeană s-au adunat în Scuarul Central din Chișinău, în așa-numitul „Orășel european”.

Ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene acreditate la Chișinău au reprezentat țările lor la un târg, care a fost organizat cu scopul de a informa cetățenii Republicii Moldova despre viața și cultura din aceste state.

Oamenilor le-au fost oferite informații cu privire la proiectele în curs de desfășurare, care sunt realizate în Republica Moldova, cu sprijinul financiar al UE, oportunități de schimburi academice, cursuri de limbi străine, preparate din bucătăria tradițională și dansuri.

Echipa MoSEFF a participat la acest eveniment împreună cu colegii săi din cadrul altor două proiecte BERD – Suportul Businessului Mic în Moldova și MoREEFF (Facilitatea de Finanțare a Eficienței Energetice în sectorul rezidențial din Moldova).

 

Participanții la acest eveniment au avut posibilitatea de a afla informaţii detaliate privind proiectele de eficiență energetică și energii regenerabile și a primi informații printate de la specialiștii echipei MoSEFF.

Primul Forum Finanţare Internaţională pentru Dezvoltarea Afacerii

16/04/2014

Datorită parteneriatelor semnate cu Instituţiile Financiare Internaţionale, în 2014 Mobiasbancă – Groupe Société Générale este gata să ofere peste 50 mln. euro pentru finanţarea companiilor din Moldova. Pentru a oferi mai multe detalii despre aceste oportunităţi, Mobiasbancă a organizat primul Forum Finanţare Internaţională pentru Dezvoltarea Afacerii, cu participarea instituţiilor financiare internaţionale partenere.

 

La eveniment au participat toate companiile din Republica Moldova, care intenţionează să-şi dezvolte afacerea, să-şi extindă capacităţile şi sunt interesate să acceseze resurse creditare  din fonduri internaţionale. Participanţii au avut ocazia să comunice direct cu reprezentanţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială, Programe MoSEFF și MoREEFF, Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, Fondul Provocările Mileniului Moldova şi alte organizaţii internaţionale care oferă fonduri pentru dezvoltarea diferitor sfere ale economiei din Moldova.

 

Primul Forum Finanţare Internaţională pentru Dezvoltarea Afacerii a avut loc în Leogrand Convention Center.

Participarea MoSEFF la evenimentul de nivel înalt Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova organizat de către Guvernul Republicii Moldova

08/04/2014

Evenimentul de nivel înalt Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova a fost organizat de către Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Guvernul Danemarcei, își propune să înceapă o dezbatere națională privind eforturile de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2020, dispozițiile relevante ale Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și discuțiile ONU privind noua agendă de dezvoltare post-ODM la care Republica Moldova participă activ.

"Conceptul de economie ecologică, implementat în mai multe sate și orașe de pe glob, este vehiculul care oferă compromisul necesar între obiectivele de mediu și economice, Raportul Către o Economie Ecologică: Calea Dezvoltării Durabile și Eradicării Sărăciei, realizat în 2011 de către Programul de Mediu al ONU, arată că ecologizarea economiei nu reduce nivelul de bunăstare și nu compromite procesul de creare a locurilor de muncă", a declarat Iurie Leancă, prim-ministru al Republicii Moldova, la eveniment.

Conferința a fost structurată în jurul a patru teme: energie, agricultură, servicii urbane și reciclare, și a reunit experți și practicieni în aceste domenii, atât din mediul de afaceri, cât și guvernamental. Printre cei care au ținut discursuri au fost oficiali moldoveni, companii și oficiali guvernamentali locali care pilotează sau implementează cu succes practici de ecologizare în activitatea lor, precum și experți internaționali în domeniul dezvoltării durabile.

În cadrul evenimentului, Viceprim-ministrul, ministrul economiei - Valeriu Lazăr, ministrul agriculturii - Vasile Bumacov, și ministrul mediului - Gheorghe Șalaru, au semnat o declarație comună de intenție angajându-se să-și coordoneze eforturile pentru a asigura dezvoltarea durabilă și ecologică a tuturor aspectelor legate de viață în Moldova.

Companiile moldovenești și daneze au prezentat practicile lor de ecologizare și au făcut schimb de experiență cu colegii lor și funcționarii publici la expoziția organizată în cadrul evenimentului.

În cadrul mesei rotunde și a discuțiilor deschise  experții MoSEFF au împărtășit informații cu privire la proiectele finanțate și implementate, şi performanța MoSEFF privind eficienţa energetică.

Participarea MoSEFF la Workshop-ul Experţilor în Eficienţă Energetică şi Surse Regenerabile de Energie din Republica Moldova

04/04/2014

La data de 4 aprilie 2014, a avut loc Workshop-ul Experţilor în Eficienţă Energetică şi Surse Regenerabile de Energie din Republica Moldova, organizată de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) în parteneriat cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).
Scopul evenimentului a fost de a realiza o analiză a sectorului naţional de energie şi capacităţile de inovare ale acestuia şi de a pune în discuţie perspectivele de dezvoltare şi cooperare.

 

Workshop-ul a fost deschis de către dl Roman CHIRCA, Director AITT, care a salutat prezenţa experţilor şi partenerilor proiectului ener2i, totodată menţinînd importanţa cercetării şi inovaţii în domeniul energiei regenerabile, dar şi a schimbului de experienţă şi a colaborării internaţionale. Cuvînt de salut a adresat şi oaspetele din Ungaria dl Bella Kardon, şeful Departamentului pentru Ştiinţe Politice, Ministerul de Resurse Umane şi E.S. Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, dl Matyas Szilagyi.
La eveniment a participat si echipa MoSEFF cu o prezentare referitor la  procedurile de aplicare şi posibilităţile de finanţare.

Mai multe detalii găsiţi aici

Prezentarea MoSEFF si a partenerilor săi în cadrul expoziţiei Moldenergy

21/03/2014

La data de 21 martie în cadrul expoziţiei Moldenergy a avut loc seminarul MoSEFF, la care au participat experţii tehnici  MoSEFF, reprezentanţii bănci partenere MoSEFF Mobiasbanca (MBSG) și reprezentanţii  programului BERD- BAS în Moldova .

Participanţii seminarului au avut oportunitatea de a afla despre diferite tipuri de suport din partea organizaţiilor internaţionale (BERD) şi a băncii partenere MoSEFF Mobiasbanca (MBSG) pentru proiectele întreprinderilor private.

Experţii tehnice MoSEFF au prezentat istorii reale de succes ale proiectelor de promovare a eficienţei energetice şi utilizare a surselor regenerabile de energie, implementate în Moldova de către companiile private și au răspuns la întrebările participanților.

Reprezentanții (MBSG) au relatat despre condiţiile de creditare, procedurile de aplicare şi au răspuns la întrebările participanţilor privitor la rata dobânzii în cadrul MoSEFF, precum şi condiţiile de finanţare, oportunităţile de retro finanţarea, etc.

Reprezentanţii BAS au relatat despre colaborarea celor două programe BERD în Moldova (MoSEFF şi BAS). Ei au prezentat exemple de proiecte ale companiilor private care au beneficiat de serviciile de consultanţă ale BAS inclusiv şi dezvoltarea planurilor de afaceri implementate cu finanţarea  MoSEFF.

Participanţii la seminar au fost curioşi să afle dacă va fi posibil pe viitor de a obţine finanţare pentru întreprinderile mixte, oportunitatea de a primi credite MoSEFF pentru  mai multe proiecte din partea unei întreprindere, proiecte pe biomasă și implementarea lor, producerea energiei electrice în baza panourilor fotovoltaice pentru consum propriu și livrarea energiei electrice în rețea, finanțarea retroactivă, instalatiile eoliene și perspectivele pentru Moldova, hidroenergetica și posibilitățile implementării unor astfel de proiecte pe râurile Moldovei, etc. 

G&G Solar 1 a finisat implementarea proiectului fotovoltaic cu puterea instalată de 330 kW în Chișinău

07/02/2014

Compania G&G Solar 1 a finisat construirea parcului fotovoltaic cu puterea instalată de 330 kW, pe teritoriul centrului Porsche în apropierea or. Chisinău. Proiectul cuprinde 6660 panouri fotovoltaice - GS Solar GS-50 montate și amplasate la suprafața solului. Parcul fotovoltaic va genera anual aproximativ 420 MWh energie electrică și datorită amplasării sale la distanta mica de la reţelele electrice de distribuţie din Chișinău, el va contribui la reducerea pierderilor de transportare și de distribuţie a energiei electrice în Republica Moldova. Proiectul a fost finanțat 100% prin intermediul împrumutului MoSEFF. Echipa MoSEFF a susţinut G&G Solar 1 în diverse aspecte de gestionare a riscurilor privind conexiunea la rețeaua electrică externă care aparține companiei  Gaz Natural Fenosa și în procesul de aprobare a tarifelor. Acest proiect este al doilea proiect fotovoltaic de scară medie susținut de către MoSEFF și prezintă încă un pas spre o utilizare mai sporită a potențialului energiei solare în Republică. Moldova planifică până anul 2020 să genereze cel puțin 20% din necesrul de energie electrică din surse regenerabile.

La 30 decembrie 2013 au fost alocate 7 milioane Euro pentru Mobiasbancă în cadrul MoSEFF II

30/12/2014

Luind in consideraţie cresterea cererii  la creditele pentru sporirea eficienţei energetice şi utilizarea energiilor regenerabile pentru întreprinderile private din Moldova, BERD şi-a extins suportul Mobiasbancă - Groupe Société Générale SA în cadrul liniei de credit MoSEFF II, alocînd în acest scop, la data de 30 decembrie 2013 suma de 7 milioane Euro. Creditul anterior oferit  Mobiasbancă în cadrul MoSEFF II, în aprilie 2013, în valoare de 3 milioane Euro, a fost epuizat până la finele anului 2013.

Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale SA în Moldova- Dl. Ridha Tekaia, a subliniat că, primul împrumut MoSEFF semnat în 2013, a avut un mare succes. “Continuam să primim cereri de finanţare de la întreprinderile  moldovenesti, - a spus el, - aşa că am decis să lansăm negocierile privind continuarea colaborării cu BERD. O nouă facilitate în valoare de 7 milioane Euro  va permite Mobiasbancă să suporte mai multe proiecte ale clienţilor noştri în domeniul efficienţei energetice. Dezvoltarea acestui proiect are loc în conformitate cu responsabilităţiile social corporative ale Mobiasbancă şi Groupe Société Générale”.

Mobiasbancă este o filială a Groupe Société Générale SA în Republica Moldova și este a şasea, cea mai mare bancă comercială care deservește de peste 87 000 de clienti activi în corporativ, IMM-uri si sectoare retail printr-o reţea de 53 filiale.

Experții MoSEFF au participat la reuniunea Delegației UE la 19 decembrie 2013

19/12/2013

Experții MoSEFF au participat la reuniunea Clubului de presă, organizată la 19 decembrie 2013, în Chișinău, de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în ceea ce privește activitățile Fondului de Investiții pentru Vecinătate (FIV) în Republica Moldova și cooperarea cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate (FIV) prevede fonduri suplimentare pentru investiții în cadrul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (IEVP), sub formă de Programe Anuale de Acțiune.

În timpul întâlnirii, atașatul - Manager de Proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Alexandre Darras, a declarat că FIV a facilitat accesul la finanțarea investițiilor în domeniul transportului, energiei și protecției mediului în Republica Moldova prin componenta de subvenționare. Asistența tehnică în cadrul MoSEFF a fost, de asemenea, finanțată în acest fel.

Șeful BEI, Șeful Diviziei Oprațiuni de Creditare în Republica Moldova și Ucraina, Marion Hoenicke, a declarat că banca apreciază înalt rolul de stimulent și catalizator al FIV.

 “Sprijinul Uniunii Europene consolidează influența pozitivă a investițiilor făcute de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova, prin îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor”, a spus bancherul superior de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Octavian Costas.

Până de curând, Republica Moldova a primit de la FIV peste 70 de milioane de euro sub formă de subvenții. Acest fond a sprijinit, de asemenea, atragerea a peste 850 de milioane de euro pentru Republica Moldova în formă de investiții.

În perioada 2007-2013, asistența UE pentru Moldova s-a axat pe reforme politice și socio-economice în mai multe de domenii, inclusiv buna guvernare, drepturile fundamentale, dezvoltarea socială și umană și, de asemenea, comerțul și dezvoltarea durabilă, inclusiv mediu și eficiența energetică.

18 inițiative de succes în domeniul energiilor regenerabile şi eficienţei energetice au fost premiate la Gala Premiilor Moldova Eco-energetică

06/12/2013

6 decembrie 2013, Chişinău - 18 inițiative de succes în utilizarea și promovarea eficienței energetice și energiilor regenerabile au fost premiate la Gala Moldova Eco-energetică, Ediția 2013. Evenimentul a avut loc în seara zilei de vineri, 6 decembrie 2013, la Teatrul „Mihai Eminescu”. Mai mult de 300 Invitații, reprezentanți ai Liderilor de Top din Ţară, miniștri, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă au participat la eveniment. Printre cei 18 câștigători ai premiului sunt, de asemenea, trei proiecte care au fost susținute prin finanțarea MoSEFF:
Südzucker Moldova SA, care a implementat cu succes o instalație de biogaz de 2 MW. Instalația reprezintă o investiție de 6 milioane de euro şi este cea mai mare instalaţie de biogaz din Republica Moldova. Proiectul a câștigat un premiu la categoria „Cel mai bun proiect de biomasă”.
Moldagrotehnica SA, care a implementat 3 proiecte de eficiență energetică MoSEFF în domeniul reabilitării clădirilor și modernizării procesului de producție. Moldagrothenica SA a câștigat un premiu în sub-categoria „Cele mai bune tehnologii de producție bioenergetice”.
Linella SRL, care a implementat mai multe proiecte în domeniul reabilitării construcțiilor și îmbunătățirii proceselor de răcire, precum și un sistem fotovoltaic solar de 17 kW. Linella SRL a câștigat un premiu la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul eficienței energetice”.

 

„Moldova s-a angajat să se alinieze la standardele Uniunii Europene. În acest sens, ne-am alăturat Comunității Energiei și dorim să beneficiem de statutul de membru al unei piețe energetice europene integrate. Utilizarea surselor regenerabile de energie aduce beneficii vizibile pentru cetățeni: venituri noi, noi locuri de muncă, un confort sporit de încălzire și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a afirmat Iurie Leancă, Prim-ministru al Republicii Moldova.
În perioada 5 iunie – 20 septembrie 2013 au fost depuse mai mult de 60 de dosare la concursul Moldova Eco-energetică 2013 și 18 finaliști - persoane fizice, întreprinderi, instituții publice, ONG-uri - au fost desemnaţi în calitate de câștigători ai concursului, ediția 2013.
Concursul Moldova Eco-energetică este organizat de către Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică în parteneriat cu Proiectul de Energie și Biomasă din Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat și implementat de PNUD Moldova.

Cu suportul MoSEFF, IUVAS SRL a instalat cazane cu condensare cu puterea de 300 kW

Noiembrie 2013

IUVAS SRL este unul din cei mai vestiţi producători de îmbrăcăminte din Republica Moldova. Compania şi-a început activitatea în februarie 1998 și s-a specializat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte tricotată. Necesarul de căldură al clădirii de producere al companiei a fost identificat ca fiind un factor cheie in costurile de energie. În cadrul proiectului MoSEFF, IUVAS a înlocuit două cazane vechi de apă caldă cu trei cazane cu condensare "Logamax Plus", fabricate de BUDERUS. Fiecare cazan are o putere de 100 kW. Prin implementarea acestui proiect de eficiență energetică, compania va reduce consumul de gaze naturale_ cu aproximativ 17%. Proiectul a fost finanțat de către Mobiasbancă și va primi grantul MoSEFF in valoare de 20%.

Seminarul comun al MoSEFF și BAS organizat la Moldexpo la 31 octombrie 2013

31/10/2013

Un seminar comun al proiectelor susținute de BERD, MoSEFF și BAS, a avut loc la 31 octombrie 2013, la Moldexpo, în cadrul celei de a 2-a Expoziție Internațională Specializată de proiecte în arhitectură, solutii de design, materiale de construcții, tehnologii și echipamente pentru o casă modernă "Construct Home".

Experții tehnici ai MoSEFF au prezentat câteva istorii de succes ale întreprinderilor moldovenești care implementează tehnologii eficiente din punct de veder energetic și utilizează surse regenerabile de energie. Ei au răspuns la întrebări cu privire la utilizarea instalatiilor fotovoltaice și a celor mai bune tehnologii de izolare termica, criteriile de eligibilitate pentru întreprinderi și tehnologii de producție pentru materiale de constructii, precum și la întrebări cu privire la procedura de obținere a unui grant. Companiile participante la seminar au reprezentat în mare parte industria construcțiilor și sectorul energetic.

Reprezentanții băncilor partenere au oferit informații mai detaliate cu privire la procedurile bancare și plățile pentru împrumuturi în cadrul MoSEFF.

Seminarul MoSEFF pentru rezidenţii parcului industrial Tracom organizat la 18 octombrie 2013

18/10/2013

Rezidenţii parcului industrial Tracom din Chişinău au invitat echipa de experţi a MoSEFF în vederea organizării unui seminar la data de 18 octombrie 2013, şi pentru a prezenta istorii de succes reale ale proiectelor de eficienţă energetică implementate de către întreprinderile locale.

Un subiect major de discuţie a fost implementarea diverselor măsuri de eficienţă energetică, în scopul diminuării cheltuielilor pentru energie. În multe cazuri, întreprinderile industriale şi furnizorii de servicii au putut reduce, în acest fel,  costurile de producţie şi spori competitivitatea în mod semnificativ.

Experţii tehnici au răspuns la multiplele întrebări specifice ale participanţilor şi au furnizat informaţii mai detaliate despre procedura de aplicare în cadrul MoSEFF.

Seminarul MoSEFF şi MDW organizat la 9 octombrie 2013

09/10/2013

La data de 9 octombrie 2013, experții tehnici ai MoSEFF au organizat un seminar pentru oaspeții și membrii Organizației non-guvernamentale „Cooperare Economică Moldo-Germană” (MDW) la Sky Tower în Chișinău.

Participanții, care au reprezentat întreprinderi industriale, companii IT, farmacii și servicii auto au discutat posibilele oportunități de finanțare a proiectelor lor de eficiență energetică în cadrul MoSEFF. Ei au adresat întrebări cu privire la criteriile de eligibilitate ale participării la acest program pentru companiile vinicole și de tutun, precum și pentru întreprinderile din regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost discutate în mare măsură probleme legate de energia solară, eoliană și geotermală în sere; implementarea cogenerării pentru producerea energiei termice și electrice; posibila finanțare pentru producerea peleților și înlocuirea unor echipamente și utilaje agricole vechi cu unele moderne, inclusiv utilizarea motoarelor pe bază de hidrogen; măsuri eligibile de izolare termică în cadrul MoSEFF.

Printre problemele discutate în cadrul seminarului au fost și posibilitățile de realizare a auditurilor energetice de către experții tehnici ai MoSEFF, oferirea consultanței și obținerea informațiilor despre producătorii și furnizorii locali de echipamente, precum și modalitățile de vindere a cotelor de CO2 în Republica Moldova.

Südzucker SA a lansat cea mai mare instalaţie pe biogaz din Republica Moldova cu ajutorul MoSEFF

20/09/2013
 
La Drochia a fost lansată cea mai mare instalaţie pe biogaz din Moldova, de către compania Südzucker. Aceasta va produce energie electrică şi termică din deşeurile procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr, şi va reduce consumul de gaz natural al companiei cu 15%.

Compania moldo-germană Südzucker Moldova este un lider în  Republica Moldova în cultivarea sfeclei de zahăr şi în producerea zahărului.

Productivitatea Centralei noi va ajunge până la 7,3 milioane m3 de biogaz pe an (51% metan). Volumul  investiţiei este de 7,5 milioane de euro. O parte din această investiţie a fost acordată de către MoSEFF (Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova),  ca împrumut cu componentă de grant în valoare de 15% din suma creditului.

 

Este de aşteptat că perioada de rambursare a investiţiei va constitui aproximativ 5 ani. În cazul creşterii preţului la energie această perioadă va fi mai scurtă.

Instalaţia de biogaz a fost construită cu ajutorul specialiştilor cehi şi pe lângă energie va produce, şi îngrăşăminte organică pentru creşterea sfeclei de zahăr.

La ceremonia oficială de inaugurare a centralei au participat: Preşedintele Parlamentului dl. Igor Corman , Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova  dl. Matthias Meyer, membrul Consiliului de directori Südzucker Dr. Thomas Kirchberg (Germania), Managerul proiectului  MoSEFF dl. Tino Mahler şi Experţii tehnici MoSEFF.

Mai multă informaţie:

EVZ.MD          

Clic aici

Publika.md

Clic aici

TV7                 

Clic aici

Agrobiznes.md

Clic aici

Parlament.md

Clic aici

Timpul.md

Clic aici

Comunicate.md

Clic aici

Adevărul.ro     

Clic aici

Unimedia.info

Clic aici

Prime.md

Clic aici

Min.of Economy

Clic aici

Democratic Party

Clic aici

Conferinţa de încheiere a activităţii CNFA în Moldova – 12 septembrie 2013

12/09/2013

Organizaţia pentru dezvoltarea internaţională CNFA (Citizens Network for Foreign Affairs), fondată în SUA în  anul 1985 cu scop de a mări veniturile populaţiei din zona rurală în ţările în curs de dezvoltare a finalizat activitatea sa în Republica Moldova. Conferinţa de încheiere a activităţii a avut loc la Chişinău, la data de 12 septembrie 2013.

În cadrul conferinţei au prezentat discursurile sale de totalizare: Ministrul Agriculturii al Republicii Moldova Vasile Bumaсov, directorul  Misiunii USAID în Moldova Kent Larson, precum şi directorul local al Programului “De la Fermier la Fermier” (FtF) Nadejda Mocanu.

La conferinţă au fost prezentate câteva proiecte de succes ale Programului De la Fermier la Fermier,  una dintre aceste companii a obţinut şi finanţare în cadrul MoSEFF cu un proiect de eficienţă energetică. Companiile au fost premiate de către vice-preşedintele CNFA Patrick Norell pentru succesele atinse şi parteneriat. Experţii tehnici ai Liniei de credit MoSEFF au furnizat informaţii cu privire la condiţiile de obţinere a împrumuturilor  în cadrul programului.

CNFA a activat  în Republica Moldova timp de 16 ani. Acesta a susţinut activităţile privind dezvoltarea agriculturii, a contribuit la creşterea productivităţii, precum şi la îmbunătăţirea accesului la creditele destinate companiilor agricole. Printre programele lansate de CNFA în această ţară au fost Programul De la Fermier la Fermier (FtF), în valoare de 2,5 milioane de dolari şi Programul de Dezvoltare a Businessului Agricol în valoare de 12 milioane dolari.

Programul  De la Fermier la Fermier (FtF), a început activitatea sa în Republica Moldova în luna octombrie -1999, cu o perioadă de funcţionare de patru ani, dar în cele din urmă a fost extins de două ori - în 2003 şi 2008. Acest program a fost finanţat de Guvernul Statelor Unite prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Participarea MoSEFF la seminarul organizat de către Succes Consulting

10/09/2013

La data de 10 septembrie 2013 Success Consulting a organizat un seminar cu scopul informării privind acordarea supotului financiar (mijloace rambursabile şi nerambursabile ) pentru dezvoltarea economică şi socială a companiilor private din Republica Moldova.  Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului Fonduri pentru Administraţia Publică Locală din Republica Moldova (APL).

Experţii tehnici MoSEFF au prezentat oportunităţile de creditare, în cadrul liniei de finanţare MoSEFF, a proiectelor de eficienţă energetică şi energii regenerabile. Ei au relatat istoriile de succes ale proiectelor finanţate în cadrul MoSEFF în ultimii ani şi au răspuns la întrebările participanţilor, precum  utilizarea panourilor fotovoltaice şi a altor resurse de energie regenerabilă disponibile în ţară, procedura de aplicare, etc.

La acest seminar au fost prezentate şi informaţii despre: Programul BAS (Business Advisory Services) a BERD-ului (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ministerul Economiei al Republicii Moldova) şi proiectul Wine Connection.

Seminarul MoSEFF în Taraclia - 29 august 2013

29/08/2013

 Experţii tehnici MoSEFF au participat la un seminar organizat  în oraşul Taraclia. Au fost abordate problemele finanţării proiectelor de eficienţă energetică şi energii regenerabile.

În cadrul seminarului s-a discutat despre  posibilitatea  construirii unui parc fotovoltaic în Taraclia. Printre problemele abordate la seminar au fost: utilizarea biomasei pentru încălzire, izolarea termică a clădirilor şi instalarea geamurilor mai eficiente, reconstrucţia camerelor de răcire, oportunităţi de finanţare a echipamentului  agricol mai eficiente, etc.

 

Companiile prezente la seminar  au întrebat dacă participarea la proiectul MoSEFF ar putea fi repetată şi cum ar putea  beneficia de o subvenţie.

Una dintre companiile private ESCO a discutat cu experţii tehnici oportunitatea de instalare a sistemei de  încălzire  pe  biomasă în şcoli,  cu ajutorul creditelor MoSEFF.

MoSEFF a participat la prima şedinţă privind Constituirea Comitetului de Coordonare pentru Eficienţa Energetică a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii

30/07/2013

La data de 30 iulie 2013 a avut loc prima şedinţă privind Constituirea Comitetului de Coordonare pentru Eficienţa Energetică a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Printre participanţii la şedinţă au fost reprezentanţi de la BERD, ministere, agenţii instituţii de stat şi reprezentanti ai programelor internationale.
Republica Moldova fiind o ţară foarte săracă în resurse energetice proprii, consumă energie la un nivel de trei ori mai mare decît media UE. Din acest motiv Republica Moldova ar trebui să aspire la performanţele ţărilor care s-au remarcat în acest domeniu - ţările nordice, asta pentru că eficienţa energetică este esenţială pentru competitivitatea economiei moldoveneşti.
Investiţiile în eficienţa energetică ar contribui la reducerea costurilor de producţie pentru antreprenorii locali, creşterea competitivităţii pe pieţele locale şi europene, mărirea securităţii energetice, precum şi o susceptibilitate mai redusă la presiunile exercitate de către furnizorii monopolişti.
Ambasada Suediei a creat Comitetul de Coordonare pentru Eficienţa Energetică a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi pentru acest fapt Julia Otto, Director Oficiul Regional BERD Moldova i-a adus multumiri, şi a menţionat că înfiinţarea Comitetului de Coordonare pentru EE este foarte importantă pentru BERD, căci strategia Băncii pentru Moldova este orientată spre priorităţile stabilite de către Guvernul Republicii Moldova. Eficienţa energetică şi accesul la finanţare pentru IMM-uri este esenţială pentru competitivitatea economiei Moldovei, atingerea acestui scop fiind sarcina de bază a BERD-ului. Ea a mai menţionat că BERD combină eforturile sale cu Ministerul Economiei, guvernul suedez, donatorii internaţionali, instituţiile UE şi toate părţile interesate care au fost prezente la reuniune.

Participarea MoSEFF la seminarul informativ din cadrul Programului Fonduri pentru APL-uri

11/07/13

La data de 11 iulie a avut loc un seminar informativ din cadrul Programului Fonduri pentru APL-urile Moldovei privind dezvoltarea socio-economică și relansarea economică.
Obiectivul seminarului informativ: Informarea agentilor economici actuali si potentiali despre programele și oportunitățile de finațare.
La acest seminar informativ au fost prezenţi ciţiva agenţi economici actuali si citiva potentiali, care impreună cu primarii doresc sa aplice la finantare rambrursabila si nerambursabila. Este important ca o activitate urmatoare a prezentarii Planului de Dezvoltare Socio-Economica din localitate să se finalizeze cu o perspectivă de lansare a noilor agenţi economici, mobilizare a acelor existenţi si posibilitatea de a informa primarii care ar putea să informeze alte persoane active din localitate pentru accesarea programelor de susţinere.
La seminar au fost prezenţi : ODIMM, MoSEFF, au adus informatii şi cei de la BAS PROGRAM, Filiera Vinului, s.a.
Managerul proiectului MoSEFF Tino Mahler a oferit informaţi cu privire la  procedurile de aplicare şi posibilitățile de finanțare.
In finalul acestui seminar au aparut intrebari catre echipa ce a realizat seminarul, acest fapt demonstrind şi utilitatea informaţiilor prezentate in cadrul acestei intruniri.

MoSEFF a celebrat Ziua UE la Chișinău
 
18/05/2013
 
La data de 18 mai 2013 la Chișinău a fost pe larg celebrată Ziua UE. Reprezentanții MoSEFF au sărbătorit acest eveniment în centrul orașului, cu colegii din cadrul altor două proiecte BERD - BAS (Business Advisory Services) și MoREEFF (Facilitatea de Finanțare a Eficienței Energetice în sectorul rezidențial din Moldova).

Locuitorii capitalei și numeroși invitați au avut  șansa de a vizita standul MoSEFF pentru a discuta problemele de eficiență energetică cu specialiștii echipei MoSEFF și de a primi informații printate.

Moldindconbank a aderat la MoSEFF II

26/04/2013

La data de 26 aprilie 2013, BC "Moldindconbank" SA a semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 2,5 milioane Euro pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetice şi energii regenerabile în cadrul MoSEFF II (Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova).

Moldindconbank este a patra bancă din Moldova care a aderat la MoSEFF II după finisarea primei etape care a luat sfârşit în decembrie 2012. Alte trei bănci partenere - Moldova-Agroindbank (MAIB), ProCreditBank (PCBM) şi Mobiasbancă - Groupe Société Générale (MBSG) au aderat la program în 2012.

Companiile debitoare vor beneficia de o componentă de grant de la 5% pînă la 20% din valoarea creditului, la  implementarea cu succes a proiectelor, precum şi de o asistenţă tehnică gratuită din partea unei echipe de experţi calificaţi ai programului MoSEFF. Echipa este compusă din experţi locali şi internaţionali angajaţi ai companiei germane Fichtner, un lider în consultanţă. Asistenţa tehnică este finanţată de către Uniunea Europeană prin intermediul Liniei de Finanţare pentru Vecinătate  (NIF).

Suma totală a creditelor MoSEFF şi MoSEFF II constituie 42 milioane Euro. De la începutul programului în februarie 2010, toate băncile partenere MoSEFF au oferit împrumuturi în valoare de aproximativ 8 milioane Euro pentru 81 proiecte în Republica Moldova. În prezent sunt în curs de evaluare 31 proiecte, în valoare de 12,6 milioane Euro.

MOBIASBANCA s-a alăturat la  MoSEFF-II

10/04/2013

La datat de 10 aprilie 2013 MOBIASBANCA a semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 3 mln. Euro în cadrul programul MoSEFF-II, pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi energii regenerabile ale companiilor private din Republica Moldova.

Această bancă comercială, împreună cu Moldova-Agroindbank (MAIB) şi ProCreditBank (PCBM) a devenit a 3 bancă parteneră a MoSEFF-II.

"Mă bucur să vă informez că, banca noastră se alătură la MoSEFF-II pentru a sprijini întreprinderile moldoveneşti ce doresc să investească în eficienţa energetică şi sunt mândru că banca noastră va sprijini companiile din Moldova în domeniul protecţiei mediului ", a mentionat dl. Ridha Tekaia, Preşedintele băncii centrale "Mobiasbancă - Groupe Société Générale" SA

Conform celor spuse de  către Julia Otto - director BERD Moldova: "Eficienţa energetică este o direcţie extrem de importantă pentru BERD". "Suntem foarte încântaţi să urăm bun venit MOBIASBANCA în grupul băncilor partenere MoSEFF II, deoarece suntem convinşi în managementul său puternic şi principiile sale solide de afaceri".

În perioada pregătirii MOBIASBANCA de a adera  la program, echipa MoSEFF a aprobat deja 3 proiecte, cu un volum total de credite de aproximativ 0.5 milioane euro. Aceasta a inclus reabilitarea şi modernizarea spaţiilor pentru restaurantul "McDonalds "şi întreprinderi avicole , precum şi modernizarea sistemului de iluminat şi compresoare intr-unul din supermarketurile Green Hills, care au adus la reducerea consumului de energie cu 64%.

De la lansarea programului - februarie 2010, toate băncile partenere MoSEFF au acordat deja  credite de aproximativ 16,800,000 Euro pentru 81 de proiecte în Republica Moldova. În prezent sunt în proces de evaluare 31 de proiecte suplimentare, cu un portofoliu de  12,6 milioane Euro.

Impresionantele prezentări ale MoSEFF si ale parteneriilor săi în cadrul expoziţiei Moldenergy din 21 martie 2013

21/03/2013

La data de 21 martie în cadrul expoziţiei Moldenergy a avut loc seminarul MoSEFF, la care au participat experţi tehnici  ai MoSEFF, reprezentanţi ai trei bănci partenere MoSEFF (MAIB, PCBM, MBSG), precum şi reprezentanţi ai  programului BERD- BAS în Republica Moldova şi ai  Agenţiei  pentru Eficienţă Energetică (AEE).

Numeroşi participanţi ai seminarului au avut o unică oportunitate de a afla despre diferite tipuri de suport din partea organizaţiilor internaţionale (BERD) şi a statului (AEE), pentru proiectele întreprinderilor private. Trei bănci partenere MoSEFF - Moldova Agroindbank (MAIB), ProCreditBank (PCBM) şi Mobiasbanca (MBSG) – au relatat despre condiţiile de creditare, procedurile de aplicare şi au răspuns la întrebările participanţilor privitor la rata dobânzii în cadrul MoSEFF, precum şi condiţiile de finanţare, oportunităţile de retro finanţarea şi a.

Experţii tehnice MoSEFF au prezentat istorii reale de succes ale proiectelor de promovare a eficienţei energetice şi utilizare a surselor regenerabile de energie, implementate în Moldova de către companiile private. Participanţii la seminar au fost curioşi să afle dacă va fi posibil pe viitor de a obţine finanţare pentru întreprinderile din regiunea Transnistreană; despre eligibilitatea de participare ale întreprinderilor mixte, despre proiectele cu sere şi  diferite tipuri de cazane, precum şi oportunitatea de a primi credite MoSEFF pentru  mai multe proiecte din partea unei întreprindere, etc.

Reprezentanţii BAS au relatat despre colaborarea celor două programe BERD în Moldova (MoSEFF şi BAS). Ei au prezentat exemple de proiecte ale companiilor private care au beneficiat de serviciile de consultanţă ale BAS inclusiv şi dezvoltarea planurilor de afaceri implementate cu finanţarea  MoSEFF.

Agenţia pentru Eficienţa Energetică (AEE) a povestit despre posibilităţi de finanţare din partea statului pentru proiecte de eficienţă energetică şi de utilizare a surselor regenerabile de energie. În special, s-au oferit câteva exemple de finanţare a proiectilelor  de utilizare a biomasei. Înainte de implementarea a astfel de proiecte, întreprinderile suportau cheltuieli la depozitarea sau transportarea deşeurilor proprii. În prezent, biomasa este folosită ca o sursă de energie pentru întreprinderi.

Seminarul MoSEFF şi al băncilor partenere în cadrul expoziţiei MOLDAGROTECH din  15 martie 2013

15/03/2013

La data de 15 martie 2013 în cadrul expoziţiei MOLDAGROTECH la Moldexpo, Chişinău a avut loc prezentarea experţilor tehnici ai Liniei de finanţare MoSEFF si a băncilor partenere MoSEFF (PCBM şi MBSG).

Specialiştii ProCreditBank (PCBM) şi Mobiasbanca (MBSG) a răspuns la un şir de întrebări cu privire la procedura de acordare a creditelor pentru proiectele   de eficienţă energetică şi utilizare a surselor regenerabile de energie, perioada de rambursare, rata dobânzii la creditare, etc.

Experţii tehnici  MoSEFF au prezentat exemple concrete de proiecte implementate în ultimii 3 ani de către companiile moldoveneşti din diverse sectoare ale industriei.

Un  interes deosebit  au avut proiectele cu privire la instalaţiile fotovoltaice pentru transformarea energiei solare în energie electrică, reconstrucţia camerelor frigorifice îmbunătăţind eficienţa energetică, modernizarea diferitor sisteme de încălzire, izolarea termică a clădirilor industriale, inclusiv cele ale complexelor de creştere a porcilor, precum şi producerea  biogazului din deşeuri animaliere etc.

Seminarul MoSEFF la Chișinău - data de 28 februarie 2013

28/02/2013

La data de 28 februarie 2013 experții tehnice ai programei MoSEFF au organizat un seminar în incinta sediului central al companiei DAAC Hermes, pentru reprezentanţii întreprinderilor locale.

 

Participanții au fost informați cu privire la implementarea proiectelor de eficiență energetică în cadrul MoSEFF cu susținerea  BERDului. Conform celor relatate de către experţii tehnici, din 2010 pînă în prezent la MoSEFF au fost înregistrate peste 320 de proiecte ale companiilor private din Republica Moldova, 131 dintre acestea au fost aprobate și 75 finanțate de către băncile partenere  ale MoSEFF (MAIB, ProcreditBank, Mobiasbanca).

Un mare interes printre  participanții la seminar au iscat istoriile  de succes ale întreprinderilor locale care au implementat deja proiectele lor de eficienţă energetică şi energii regenerable. Unele companii au reușit să ajungă la economii de energie mult mai mari decât s-au așteaptat. Compania Orhei-Vit este una dintre ele. A fost preconizat ca economiile de energie în cadrul unui proiect să ajunge la 25%, dar, în realitate, acesta a fost de 33% în filiala de la Orhei și 37% în filiala Căușeni.

Cele mai impresionante economiile de energie în cadrul MoSEFF au fost atinse în proiectele cu punerea în aplicare a LED-urilor în spaţiile industriale mari, supermarket-uri, agențiile de publicitate. În astfel de proiecte economiile au ajuns pînă  la 63-90% din consumul total de energie electrică şi cea mai scurtă perioada de amortizare a constituit 8 luni.

Participanţii la seminar au mai discutat despre  proiectele care includ colectoare solare și instalații fotovoltaice, utilizarea pompelor de căldură și a cazanelor pe biomasă, producţia peletelor din deșeurile proprii ale întreprinderilor, etc. A fost intenţionat, menționat faptul că, calitatea peletelor locale are nevoie de un control riguros și de certificare.

Experții tehnici au oferit informaţi cu privire la  procedurile de aplicare și posibilitățile de retro finanțare.

Seminarul din 22 februarie 2013 organizat de către MoSEFF și ProCreditBank în Orhei

22/02/2013
 
Peste 60 de reprezentanți ai companiilor din Moldova împreună cu  experții tehnici ai MoSEFF și specialiștii  ProCreditBank (banca partenera  MoSEFF) au participat la un seminar privind posibilitățile de creditare a  proiectelor de eficiență energetică la întreprinderile din Moldova. Evenimentul a avut loc la data de 22 februarie, 2013, în oraşul Orhei.

Printre participanți au fost  reprezentanţi ai companiilor agricole care au  fost curioşi să afle despre posibilitățile de a obține credite pentru producerea peletelor și pentru echipamentul necesari. Printre întrebările discutate au fost: utilizarea  deșeurilor agricole pentru producerea biogazului  şi a biomasei pentru încălzirea serelor și a spațiilor industriale, precum și pentru producerea  energiei electrice și furnizarea acesteia în rețea sau la întreprinderi din apropiere.

Un interes deosebit au avut proiectele de utilizarea energiei solare în special, utilizarea  colectoarelor solare pentru producerea apei calde , precum şi instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice în baza energiei solare . S-au discutat aspecte privind costul acestor proiecte  şi perioada de amortizare, oportunitățile de vânzare în reţea a surplusului de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie.

Experții tehnice ai  MoSEFF au răspuns la un şir de  întrebări ale participanților și au prezentat istoriile de succes privitor la  aplicarea măsurilor de eficiență energetică: izolarea termică a clădirilor; înlocuirea sistemelor de iluminat și a echipamentelor tehnologice eficiente (inclusiv echipamente pentru industrie, generatoare eoliene, etc); precum și schimbarea echipamentelor agricole și  trecerea de la un tip de combustibil la altul (de la păcură la gaze naturale, de la gaz natural la biogaz sau biomasă ), în scopul reducerii consumul de energie, utilizarea unor sisteme de recuperare a căldurii de la  cuptoare, instalarea echipamentelor de cogenerare pentru producerea simultană a energiei electrice și termice.

Reprezentanții ProCreditBank au relatat despre condiţiile de creditare, condiţiile gajului,  oportunitățile de creditare a persoanelor fizice și alte întrebări discutate la seminar.

Seminarul MoSEFF de la Ungheni - 1 februarie 2013

01/02/13

Prim seminar  MoSEFF din acest an a avut loc la Ungheni, la data de 1 februarie. Acesta a fost organizată în comun acord cu experţii tehnici ai MoSEFF şi consultanţii financiari ai PCBM (ProCreditBank)- banca parteneră a MoSEFFului. Discuţiile majore ce au avut loc între participanţii au fost referitor la posibilităţile  finanţării  în cadrul MoSEFF a liniei de producere a peletelor, precum şi înlocuirea cazanelor pe gaz utilizate pentru încălzirea clădiri şi a serelor de către cei care folosesc arderea biomasei, utilizarea biomasei pentru uscare prunelor şi a.

      

               
Printre problemele abordate de către participanţi a fost accesul la finanţarea în cadrul MoSEFF a proiectelor de la zero, izolarea clădirilor,  sistemele de încălzire ale crescătoriilor de păsărilor, reconstrucţia camerelor de răcire, utilizarea energiei solare colectoare termice pentru apa caldă.
Reprezentanţii băncii au relatat informaţiile despre procesul de aplicare pentru creditele MoSEFF.

Patru proiecte MoSEFF au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică

07/12/12

Gala Moldova Eco-Energetică 2012 a desemnat vineri, 7 decembrie, la Chișinău 11 cele mai bune inițiative în sectoarele energiei regenerabile și eficienței energetice ale anului curent din 65 de participanți înscriși în competiție. Printre câștigători se numără și patru proiecte de eficiență energetică, implementate cu sprijinul Programului MoSEFF.

Cel mai bun Proiect de Eficiență Energetică în sectorul privat a fost desemnat Laiola SRL pentru instalarea colectoarelor solare și schimbătoarelor de căldură în centrul commercial „Poșta Veche”. Acesta din urmă cuprinde o brutărie, o farmacie, un restaurant și un supermarket. În urma creditului de 200 mii de euro obținut prin intermediul MoSEFF pentru izolarea termică a clădirii, renovarea sistemului de ventilare, montarea colectoarelor solare și schimbătoarelor de căldură, „Poșta Veche” și-a redus consumul anual de energie electrică cu 94 MWh, iar consumul de gaze naturale cu 367 MWh. De asemenea, centrul a diminuat emisiile de anuale de CO2 cu aproximativ 140t.
Premiul pentru cel mai bun Proiect de Biogaz a fost decernat gospodăriei țărănești GT „Moraru” din satul Colonița, pentru producerea energiei din biogaz și livrarea ei în rețeaua națională. Gospodăria a obținut un împrumut MoSEFF în valoare de 33,7 mii de euro pentru reabilitarea instalației de biogaz.
Cel mai bun Proiect de Energie Solară a revenit Ecowatt-Impex SRL pentru instalarea unui parc solar de panouri fotovoltaice pentru compania Solotrans-Agro din Chișinău. Proiectul în valoare de 141 mii de euro a constat în montarea a 400 de panouri fotovoltaice pe acoperișul unui frigider și conectarea acestora la rețelele electrice prin intermediul invertoarelor. Ca rezultat al implementării proiectului, compania poate genera anual 136 MWh de energie electrică.
Premiul Special al Galei Moldova Eco-Energetică 2012 a fost atribuit curățătoriei chimice din capitală „Nufărul” SA pentru modernizarea rețelei de alimentare cu apă și canalizare. Societatea pe acțiuni activează a aplicat la Programul MoSEFF pentru un împrumut de 63 mii de euro, datorită căruia va economisi anual 18% din energia primară și va reduce emisiile de CO2  cu 32%.
Prezenți la eveniment, președintele Parlamentului Marian Lupu și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, au mulțumit partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, printre care UE și BERD, pentru susținerea acordată implementării proiectelor de eficiența energetică în RM.
Premierul Vlad Filat a menționat că „este vital să implementăm proiecte de eficiență energetică cu obiectivul de a asigura securitatea energetică a țării, de a micşora dependenţa de resurse energetice importate, de a îmbunătăți calitatea mediului înconjurător şi de a crea noi locuri de muncă”.
„Sper că și alții vor lua exemplu inițiativelor de succes care au fost premiate astăzi”, a spus el.
Gala Moldova Eco-Energetică 2012 a fost organizată de Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficienţă Energetică cu sprijinul Băncii Europene de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD).

MoSEFF a organizat un seminar la Cahul

23/11/12

Oamenii de afaceri din sudul Moldovei au fost informaţi despre oportunităţile de a obţine finanţare pentru proiecte de eficientizare energetică şi de utilizare a surselor regenerabile de energie în cadrul unui seminar din 23 noiembrie curent de la Cahul.

 

Evenimentul a fost realizat de către experţii tehnici ai Programului MoSEFF de comun cu reprezentanţii băncii partener – ProCreditBank (PCBM).

Experţii tehnici au oferit participanţilor sfaturi practice privind responsabilităţile în alegerea echipamentelor, durata evaluării tehnice şi de elaborare a rapoartelor  MoSEFF, disponibilitatea de finanţare pentru achiziţionarea utilajelor agricole, perioada de recuperare a investiţiei pentru turbine eoliene, avantajele instalării sistemelor de iluminat cu LED-uri, specificul utilizării instalaţiilor cu biogaz şi alte chestiuni.

Specialiştii bancari au explicat paşii ce trebuie întreprinşi în cadrul procesului de obţinere a creditelor şi granturilor, au precizat ratele bancare, precum şi condiţiile ce trebuie întrunite pentru dobândirea granturilor.

Informaţiile furnizate de experţii tehnici despre posibilităţile de contractare a împrumuturilor şi a granturilor pentru proiecte pornite de la zero cu utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile s-au bucurat de interesul sporit al participanţilor.

Oamenii de afaceri au solicitat experţilor tehnici să acorde mai multă atenţie calităţii peleţilor produşi din biomasă de către întreprinderile locale şi au rugat organizatorii să realizeze mai multe seminare tematice cu specialiştii MoSEFF.

MoSEFF și-a prezentat oferta de finanțare la Forumul moldo-german din 16 noiembrie

 16/11/12

Peste 50 de oameni de afaceri au luat act de posibilitățile de finanțare propuse de programul MoSEFF, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația economică moldo-germană la 16 noiembrie în Chișinău.

 

Experții MoSEFF au trecut în revistă situația din țară privind consumul de energie, au descris condițiile de finanțare a proiectelor în cadrul MoSEFF, precum și au prezentat studii de caz din practica națională. Printre exemplele de succes se enumeră proiecte privind izolarea termică a clădirilor, înlocuirea cazanelor, utilizarea biomasei pentru obținerea energiei termice și a gazului, folosirea eficientă a sistemelor de recuperare a căldurii, transformarea combustibilului (din lichid în gaz sau din gaz în biogaz), folosirea LED-urilor pentru a reduce consumul de energie electrică, etc. Reprezentanții MoSEFF au menționat că și proiectele privind serele ar putea beneficia de finanțare.
Una dintre cele mai discutate chestiuni a ținut de vinderea așa-numitei „energii verzi” rețelelor de distribuție, precum și de necesitatea stabilirii unui sistem de reglementare a calității producției de peleți, deoarece calitatea lor necorespunzătoare poate reduce din eficiența cazanelor.
Experții au oferit detalii privind procedura de aplicare, condițiile de obținere a finanțării și a grantului, țările în care facilități de finanțare similare au fost puse în aplicare, precum și în care din ele debitorii s-au bucurat de cele mai atractive condiții bancare.
Un reprezentant al ProCreditBank, partener al programului MoSEFF, a prezentat condițiile de finanțare propuse de această bancă în cadrul MoSEFF. El a subliniat că banca oferă transparență suficientă clienților săi în ceea ce privește taxele bancare. Rata de împrumut în cadrul MoSEFF fiind de 14% în lei și 8,5% în USD/EUR, în timp ce comisionul bancar constituie doar 1-2%. Alte plăți pentru acest program nu se percep. Totodată, el a răspuns la întrebări privind perioada minimă de rambursare a creditelor în cadrul MoSEFF, precum și despre nivelurile de luare a deciziilor (de până la $50 000 - la nivel regional, până la $500 000 - nivel de țară, peste $500 000 – la nivelul sediului central din Germania).
Specialiștii MoSEFF au vorbit, de asemenea, despre oportunitățile de creditare a proiectelor de eficiență energetică prin intermediul altor bănci din Moldova.

Seminar de la Bălţi din 9 noiembrie 2012

09/11/12

La data de 9 noiembrie 2012, la Bălţi a avut loc un seminar organizat de către MoSEFF şi partenerul său local ProCreditBank, pentru oamenii de afaceri din oraşul menţonat. Printre participanţi au fost companiile din industria transportului, alimentară, agricolă şi a.

  

Reprezentanţii  ProCreditBank au răspuns la un şir de întrebări despre procedurile bancare pentru finanţarea MoSEFF şi condiţiile de primire a componentei de grant.

Participanţii la seminar au discutat despre posibilităţile de a vinde energia verde produsă din surse regenerabile de energie, la reţelele de energie electrică existente (Gaz Natural Fenosa, Red Nord).

Această oportunitate a apărut de la o recentă introducere a noii legislaţii în acest domeniu şi există companii locale care deja o folosesc.

Printre aspectele discutate a fost disponibilitatea de finanţare a persoanelor fizice, criteriile de eligibilitate şi echipamentele eficiente energetic, finanţarea proiectelor noi, recuperarea căldurii în brutării, folosirea LED-urilor, pelete  produse pentru cazanele pe biomasă.

Participanţii au fost, de asemenea, interesaţi să afle despre procedura de oferire a împrumutului şi obţinere a grantului.

Seminarul MoSEFF în cadrul Expoziției Farmer din 27 octombrie 2012

27/10/12 

Reprezentanții companiilor agricole și ale băncilor locale au particpat la  seminarul organizat de către echipa MoSEFF la Expoziția Farmer, MOLDEXPO, din 27 octombrie 2012.

S-au discutat oportunitățile de participare în cadrul proiectului MoSEFF privind utilizarea instalațiilor pe biogaz pentru fermele de porci și păsări, construcția și reconstrucția  fermelor de porci, posibilitățile de utilizare a colectoarelor solare pentru întreprinderile agricole. Printre întrebările discutate a fost şi  eligibilitatea participării companiilor care sunt parțial implicate în creșterea  tutunului (10% din totalul activitatilor).

Participanții la seminar au fost curioşi să afle dacă experții tehnici MoSEFF recomandă companiile-furnizoare de echipamente. Printre întrebările abordate  au mai fost: criteriile de evaluare a eficienței proiectelor din cadrul MoSEFF la etapa de elaborarea rapoartelor și de stabilire a eligibilităţii proiectelor cu înlocuirea parțială a echipamentului.

Eficiența energetică la seminarul MoSEFF/PCBM în Edineţ

23/10/12

Seminar organizat în comun de către MoSEFF și banca parteneră ProCredit Bank (PCBM) în Edineț la data de 23 octombrie 2012, a demonstrat de către participanții o înţelegere profundă a problemelor de eficiență energetică. Printra participanţi la seminar au fost companii din diverse sectoare: agrar, transport, comerț,  industria mobilei, constructie, brutării, precum și alimentația publică.

Oamenii de afaceri au fost  impresionaţi de prezentarea specialiștilor de la ProcreditBank care a anunțat că un împrumut în cadrul MoSEFF ar putea fi eliberat chiar fără gaj, în cazul în care suma acestui împrumut nu depăşeşte 30.000 de dolari.

Atît participanți cît și experți MoSEFF au menționat importanța problemelor de eficiență energetică pentru Republica Moldova, care importă peste 90% din resursele sale energetice. Printre măsurile de eficiență energetică recomandate de catre expertii este  izolarea termică a pereților exteriori, acoperișurior ale clădirilor; reabilitarea sistemelor de încălzire și răcire, instalare compresoarelor, etc. Printre măsura care reduce semnificativ costurile de energie electrică este utilizarea sistemelor de iluminat cu LED-uri în incinta spațiilor industriale, hale, panouri publicitare, etc.

Printre alte probleme care au provocat un mare interes a participanților a fost eficacitatea de instalare a colectoarelor solare pentru sistemele de încălzire și alimentare cu apă caldă; utilizarea gazelor reziduale în brutării în sistemele de recuperare; potențialul existent al pompelor de căldură, în condițiile Moldovei.

În același timp, mulți participanți au remarcat că producția de biomasă (pelete si brichete) oferite pe piață pentru cazanele de încălzire, uneori, nu corespunde standardelor  Dn acest motiv s-a propus să se adreseze la organismele de reglementare de stat pentru stabilirea sistemului de control al calității producţiei  din biomasă, inclusiv deschiderea a unor laboratoare speciale.

Oficiul MoSEFF si-a schimbat sediul

Adresa nouă: Chisinău, str. Vlaicu Pîrcălab 30/1
Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la linia fierbinte: +373 60134669 sau la adresa E-mail: info(at)moseff.org

MoSEFF a participat la evenimentul moldo-turc din Bălţi

20/09/12

La data de 20 septembrie 2012, în incinta Centrului de Afaceri "Impuls" din oraşul Bălţi a avut loc un eveniment pentru antreprenori din două ţări  şi a fost organizat de către Clubul Municipal al oamenilor de afaceri "Club Manager" din Bălţi (Moldova) şi Uniunea Industriaşilor şi Antreprenorilor din Ankara (Turcia).

La eveniment au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională din Moldova şi  peste 20 de oameni de afaceri din Moldova (inclusiv rezidenţi ai zonelor economice libere) care se ocupă cu producea bunurilor cum ar fi maşini agricole şi piese de schimb, precum şi furnizarea serviciilor - comerţ, construcţii, servicii bancare, etc.

Din partea delegaiei turcă au participat 20 de companii-producătoare de maşini, echipamente, instrumente şi piese de schimb; împreună cu întreprinderi comerciale şi companii care furnizează alte servicii.

După prezentarea efectuată de către experţilor tehnici MoSEFF, participanţii au iniţiat o discuţie despre structura  programului, criteriile de eligibilitate, tipurile de proiecte, componenta de grant, posibila finanţare pentru proiectele de la zero, pregătirea raportului, ratele dobânzilor bancare şi lista de documente pentru deschiderea unei linii de credit. S-a discutat despre posibilitatea depunerii mai multor  cereri de către o companie, mărimea creditului (max şi min), disponibilitatea finanţării a instalaţiilor fotovoltaice şi de cogenerare, precum şi a sistemelor de ventilare şi recuperare a căldurii.

Poză

Seminarul MoSEFF la Comrat

14/09/12

Departamentul de dezvoltare economică, comerţ, servicii şi relaţii economice externe din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză (Gagauz-Yeri), RM, condus de către  dl. Vitaliy Kiurkchu, a fost gazda seminarului MoSEFF-II .

Acest seminar a fost organizat la data de 14 septembrie 2012, de către experţii tehnici MoSEFF şi reprezentanţi ai unei bănci partenere noi - ProCreditBank (PCBM).

Evenimentul a ridicat un interes companiilor private locale care doresc să utilizeze sursele regenerabile de energie disponibile şi să aplice  măsuri de eficienţă energetică cu suportul linie de credit - Eco-Credit deschisă de către PCBM în cadrul proiectului MoSEFF-II, finanţat de către BERD.

Participanţii au discutat aspecte privind eficienţa economică şi energetică în cazurile înlocuirii posturilor de transformare depăşite; utilizarea colectoarelor solare şi a instalaţiilor fotovoltaice. Un interes deosebit faţa de proiect au avut  reprezentanţii  fermelor de pui, au pus întrebări privind  problemele tehnice din cadrul companiilor sale. Reprezentanţii băncii partenere au răspuns la întrebări referitor  la procedurile de aplicare şi procentul bancar.

Poză

Interesul faţă de problemele Eficienţei Energetice creşte - a arătat seminarul MoSEFF din  Străşeni

26/06/12

La data de  26 iunie 2012 a avut loc un seminar organizat de către experţii MoSEFF în sediul consiliului raional Străşeni.  Seminarul a  demonstrat o creştere  a interesului din partea  reprezentanţilor companiilor şi autorităţilor locale faţă de  eficienţa energetică şi utilizarea surselor de energie regenerabile.
În pofida perioadei de vacantă, peste  30 de participanţi s-au încadrat  activ în discuţii  privind modalităţile de utilizare a eficienţei energetice (EE) şi surselor regenerabile de energie (SRE) în cadrul întreprinderilor lor.
Participanţii la seminar au reprezentat întreprinderi agricole şi din industria alimentară, companii care furnizează servicii de transport, tehnologii informaţionale şi de comerţ, autorităţi locale ş.a.
Reprezentanţii băncilor partenere MoSEFF  au răspuns la întrebările cu privire la formularul de aplicare  şi  documentaţia necesară pentru eliberarea creditelor.
Majoritatea întrebărilor adresate experţilor MoSEFF au fost legate de aspectele tehnice ale cazanelor pe biomasă. Participanţii au subliniat necesitatea de certificare a calităţii peletelor  care vor asigura funcţionarea stabilă a cazanelor pe biomasă şi care o utilizează drept combustibil (pelete, brichete).
Printre  problemele discutate au fost caracteristicile tehnice ale colectoarelor solare, pompelor de căldură şi alte echipamente de producere a energiei din surse regenerabile. Au fost discutate exemple tipice de investiţii şi perioada de rambursare a lor.

Poză de la seminar

Seminarele organizate de către MoSEFF la MAIB

22-24/05/12
 
La data de 22 şi 24 mai 2012 experţii MoSEFF au organizat două seminare cu scopul prezentării informaţiei actualizate pentru specialiştii de la Moldova-Agroindbank (MAIB)- banca parteneră MoSEFF .
Experţii tehnici MoSEFF au relatat istorii de succes, bazate pe experienţa întreprinderilor moldoveneşti din diferite domenii. Aceste întreprinderi au obţinut împrumuturi pentru implementarea proiectelor de eficienţă energetică şi reducerea costurilor de producţie cu ajutorul  linie de credit MoSEFF/BERD. Realizarea cu succes a acestor proiecte a fost urmată de componente de grant în valoare de 10-20% din suma împrumutului, oferit  in cadrul MoSEFF.
Luând în consideraţie creşterea preţurilor la energie pe piaţa locala, nu este nici o îndoială, că astfel de măsuri vor aduce în viitorul  apropiat la reducerea cheltuielilor  în cadrul întreprinderilor locale.
MAIB a fost prima bancă parteneră care a aderat la Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF) lansată de BERD în 2010 şi a fost urmată de cele două bănci partenere ale MoSEFF în Moldova - Moldindconbank SA şi Banca Comercial Romana Chişinău SA.

Poză de la seminar

Seminarul MoSEFF din 16 martie 2012, Moldexpo

16/03/2012

Peste 40 de participanţi au fost prezenţi la seminarul organizat de către MoSEFF, care a avut loc la 16 martie 2012, la Moldexpo în cadrul expoziţiei Moldenergy.
La seminar au participat reprezentanţi ai băncilor partenere MoSEFF, a industriei alimentare, agricole, de construcţie, sectorul IT şi a.
S-au discutat un şir de probleme ca condiţiile de oferire a creditului şi a componentei de grant în cadrul MoSEFF, precum şi criteriile de eligibilitate pentru diferite proiecte.
Experţii tehnici de la MoSEFF au oferit consultanţă tehnică privind utilizarea instalaţiilor de biogaz, anumite aspecte ale eficienţei energetice în procesele de congelare, etc.

Conferinţa din 2 martie 2012: „Analiza de Politici Energetice şi Planificare Strategică pentru Republica Moldova”

2/03/2012

La data de 2 martie2012 în incinta Hotelului Leogrand din Chişinău, în cadrul Conferinţei organizate de către Ministerul Economiei şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, cu sprijinul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a fost discutată politica sectorului energetic în Moldova şi dezvoltarea acestuia în viitor. Experţii proiectului MoSEFF au participat activ la discuţiile din cadrul conferinţei.

Printre subiectele discutate pe parcursul evenimentului sunt: evoluţia sistemului energetic al Moldovei în conformitate cu scenariile viitoare, examinarea rezultatelor  analitice care decurg din politicile şi programele care promovează extinderea eficienţei energetice şi energiei regenerabile în Republica Moldova în contextul securităţii energetice şi a diversităţii, competitivitatea şi schimbările climatice şi alte subiecte.
Analiza a fost efectuată  în baza modelului de planificare al sistemului energetic  MARKAL/ TIMES, care ajută să examineze costurile şi investiţiile necesare, precum şi emisiile de CO2 în următorii 20 de ani. Rezultatele raportate la conferinţă au reflectat doi ani de dezvoltare a modelului menţionat elaborat în comun de către Ministerul Economiei (ME), Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe al Republicii Moldova şi Alianţa pentru eficienţa energetică şi Energii Regenerabile (AEER) Moldova. MARKAL/TIMES poate fi utilizat în continuare pentru prognozarea cererii de energie până în anul 2030 pentru Strategia energetică regională, dezvoltarea EE şi a planurilor naţionale de acţiune a ER, etc.

Întâlnirea cu experţi în audit energetic din 29 februarie 2012

29/02/2012

La data de 29 februarie, 2012 a avut loc o întâlnire cu experţi în audit energetic şi management energetic cu un suportul Ambasadei Suediei la Chişinău. Întâlnirea a reunit experţi şi părţi interesate pentru un schimb deschis şi constructiv de idei şi experienţe în acest domeniu.
În prezent, Agenţia de Eficienţă Energetică din Republica Moldova, în strânsă cooperare cu Ministerul Economiei şi Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, sunt în proces de elaborare a regulamentului pentru a specifica rolurile, responsabilităţile şi cerinţele specialiştilor în audit energetic, eventual, legate de alte grupuri profesionale şi la nivel naţional şi sub-naţional.
Treningurile şi necesitatea de certificare, standardele de certificare, asigurarea calităţii a profesioniştilor, precum şi alte aspecte au fost discutate în timpul unei reuniuni de către reprezentanţii USAID, GIZ, Camera de Comerţ şi Industrie al RM, Consultanţii AF, Delegaţia UE, MoSEFF, TAM/BAS, PNUD.
Activitatea MoSEFF în Moldova a fost relatată de către expertul tehnic MoSEFF Alexandru Bologa.

UE–BERD Sustainable Energy Excellence Awards 2012

15/02/2012

7 companii din Moldova au fost desemnate ca fiind câştigătoare ale premiului „UE–BERD Sustainable Energy Excellence Awards 2012”

 Cele mai bune şapte proiecte de eficienţă energetică, realizate cu suportul Liniei de Finanţare pentru Eficienţa Energetică din Moldova (MoSEFF), au fost premiate în cadrul ceremoniei „UE–BERD Sustainable Energy Excellence Awards 2012”, care a avut loc în incinta Hotelului Leogrand din Chişinău pe 15 februarie 2012.

 Evenimentul festiv a fost inaugurat de către dna Julia Otto, şeful oficiului BERD Chişinău. La ceremonie au luat cuvânt:

   •  Dl. Ilarion Popa, Viceprim-ministru al Economiei

   •  Dl. Wolfgang Behrendt, Delegaţia UE în Moldova

   •  Dl. Ian Smith, Manager superior, Echipa pentru eficienţa energetică şi schimbări  de climă, BERD 

   •  Dl. Henry Russell, Director, Echipa Instituţiilor Financiare BERD

   •  Dl. Tino Mahler, Manager de proiect MoSEFF, Fichtner GmbH & Co KG

 La ceremonie au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova şi autorităţi locale, instituţii internaţionale şi corpul diplomatic, băncile partenere BERD, precum şi reprezentanţi ai companiilor locale.

  Proiectul este realizat cu participarea băncilor partenere ale BERD – Moldova-Agroindbank, Moldindconbank SA, SA şi BCR Chişinău.

 Până în prezent, 37 de proiecte, care reprezintă o gamă largă de industrii, de la agricultură, industria alimentară, până la producere, au fost susţinute de MoSEFF, beneficiind de un volum total de credite în valoare de 9,26 mln. Euro. Alte 25 de proiecte sunt în proces de finanţare.

 Investiţiile finanţate de MoSEFF reprezintă o economie anuală de energie primară de 61 700 MWh şi o reducere totală a emisiilor de CO2 în jur de 24 178 tone anual. Aceste economii sunt echivalente cu consumul anual de energie a cca 27 400 de cetăţeni, iar reducerea emisiilor de CO2 este echivalentă cu emisiile anuale ale 17 000 de automobile. Pentru companiile investitoare beneficiile sunt mult mai sesizabile, întrucât ele şi-au redus cheltuielile de energie şi, ulterior, şi-au mărit profitabilitatea şi competitivitatea.

 „Cu aceste premii, BERD subliniază nu doar aportul său continuu la susţinerea eficienţei energetice in Moldova, dar şi la sprijinul acordat sectorului bancar al ţării. Angajamentul instituţiilor financiare participante şi interacţiunea lor strânsă cu echipa de implementare MoSEFF este cheia succesului în implementarea cu succes a acestui program”, a spus Henry Russell, Director pentru Balcanii de Vest, Croaţia, Moldova şi Republica Belarus, Instituţii financiare, BERD.

 „Finanţarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile este una din prioritatile strategiei BERD în Republica Moldova. Suntem dedicaţi sa contribuim la eforturile comune ale Guvernului Republicii Moldova şi a comunităţii donatorilor pentru a reduce intensitatea energetică a ţării. Vom continua să oferim finanţare, atât direct, cât şi prin intermediul băncilor partenere, companiilor care realizează proiecte în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile. BERD în Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru a spori gradul de conştientizare a beneficiilor aduse de investiţiile în eficienţa energetică, prin finanţare, asistenţă tehnică şi dialog politic", a spus Julia Otto, şef al Oficiului BERD în Moldova.

 De la începutul activităţii sale în Moldova, BERD a alocat peste un miliard de Euro prin intermediul a 85 de proiecte din diferite sectoare ale economiei. În 2011 BERD a semnat 8 proiecte cu o valoare totală de 69 milioane de Euro. O echipă din 12 angajaţi, compusă din bancheri şi specialişti în businessul mic, activează în oficiul din Chişinău.

 Câştigătorii premiilor UE–BERD Sustainable Energy Excellence 2012 Awards sunt:

1. Premiul pentru eficienţa energetică în industrie
Câştigător: MACON SA, Chişinău (film)

 

Compania a folosit împrumut al MoSEFF de la MICB şi a investit 48 000 Euro în instalarea regulatoarelor de frecvenţă pentru motoarele ventilatoarelor şi pentru compensarea puterii reactive. Investiţia contribuie la reducerea consumului de energie cu 26 % şi a emisiilor de CO2 cu 208 tone pe an.

 2. Premiul pentru eficienţa energetică în sectorul alimentar
Câştigător: ORHEI-VIT SA, Orhei (film)

Instalând cazane noi de abur , cu finanţarea MoSEFF, în valoare de 520 000 Euro, acordată de MAIB, compania îşi reduce consumul de gaz natural cu 24 % pe an.

 3. Premiul pentru eficienţa energetică în agricultură
Câştigător: Magt VEST SRL, Donduşeni (film)

 

Compania a folosit 2,3 mln. Euro, prin intermediul MoSEFF, de la banca parteneră BCR, pentru înlocuirea maşinilor de recoltat sfecla de zahăr. Cu această investiţie, compania realizează o reducere a consumului anual de combustibil cu aproximativ 42 % şi, în acelaşi timp, reduce semnificativ pierderile de recoltă.

 4. Premiul pentru eficienţa energetică în întreprinderile mici
Câştigător: COLOTEIA SRL, Chişinău (film)

 

Compania a folosit un împrumut MoSEFF în valoare de 135 000 Euro de la MICB, cu scopul înlocuirii unei maşini de tocat carne şi a maşinii de umplere a cârnaţilor, o investiţie care permite companiei de a reduce consumul de energie cu 38 % anual.

 5. Premiul pentru cel mai bun proiect de reabilitare a clădirii
Câştigător: Restaurantul BUTOIAŞ SA, Chişinău (film)

Cu ajutorul creditului MoSEFF în valoare de 200 000 Euro de la MICB, restaurantul îşi reduce consumul de energie primară cu 51% anual prin izolarea clădirii sale, instalarea unor geamuri noi, colectoarelor solare şi a pompelor de căldură. Proiectul este un bun exemplu de combinare a diferitor surse regenerabile de energie.

 6. Premiul pentru cel mai bun proiect de valorificare a energiei solare
Câştigător: Hotelul Vila Verde, Ungheni (film)

Hotelul a instalat unul dintre cele mai mari sisteme solare din Republica Moldova şi, în acelaşi timp, şi-a îmbunătăţit izolaţia clădirii şi sistemul de încălzire cu ajutorul unui împrumut în valoare de 280 000 Euro, prin intermediul proiectului MoSEFF. Proiectul permite companiei să reducă consumul de energie finală cu 80% anual.

 7. Premiul pentru cel mai bun proiect de utilizare a biomasei
Câştigător: AGROMAXER SRL, Străşeni (film)

Compania are în gestiune sere şi a semnat un împrumut MoSEFF în valoare de 250 000 Euro de la MICB pentru o centrală termică nouă, instalarea cazanelor noi pe biomasă şi un sistem de încălzire aproape de sol. Astfel, proiectul a permis companiei să reducă emisiile de CO2 cu 100% şi consumul de energie primară cu 91%.

 

Opens internal link in current windowNoutăţi 2011

Opens internal link in current windowNoutăţi 2010

Opens internal link in current windowNoutăţi 2009

Elaborată de:

Finanţată de către Uniunea Europeană:

Băncile partenere curente:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Băncile partenere ale MoSEFF 1: